De Gouden Regel van ic-verpleegkundige Andrea Esmeijer: ‘We vertrouwen onze buddy’s, maar geven de leiding nooit uit handen’

‘Dag of nacht, dinsdagmiddag of feestdag. Op een ic in coronatijd vervaagt alle tijdsbesef. Het enige dat telt zijn je patiënten. Soms zorg je voor drie of vier patiënten tegelijk. Geen tijd voor de ‘puntjes op de i-zorg’ waar we zo trots op zijn. Geen tijd om na te denken, het is gaan, gaan, gaan met maar één doel: veiligheid voor de patiënt.

We worden geholpen door buddy’s, medisch specialisten. Ze zijn er een dag, soms vaker en nemen taken over: ze valideren gemeten gegevens en rapporteren in het elektronisch dossier. Ook patiënten wassen hoort erbij. Ik vind het opvallend dat juist de niet-acute specialismen, bijvoorbeeld neurologen en dermatologen, zich aanmelden.

In de samenwerking is vertrouwen het sleutelwoord, maar tijd om dat vertrouwen op te bouwen is er niet. Geen koffie bij aanvang van de dienst, geen praatje. Ik neem gelijk de leiding. Vanaf de eerste minuut maak ik de verwachtingen helder: dit zijn je taken, kun je dat aan? Een eerlijk antwoord is dan van levensbelang. Dat is nodig, de patiënten zijn simpelweg te ziek. Ik zie dat die directe communicatie soms heftig binnenkomt, maar wel direct wordt geaccepteerd. Het is fijn als ik weet dat de komende tien uur medicijnen voor een patiënt klaar staan. Dat ik die gelijk kan pakken om mijn patiënt te redden mocht een acute situatie zich voordoen. Die zelfstandigheid geeft mij rust. Toch is dat gevoel van opluchting vaak maar van korte duur, direct vragen andere zaken je aandacht alweer.

De buddy’s zijn fantastisch, zonder deze medisch specialisten zouden we ons werk niet op deze manier kunnen doen. Maar gespecialiseerde ic-zorg staat of valt niet alleen met het uitbesteden van taken. Het omvat zoveel meer. We vertrouwen onze buddy’s dus, maar geven de leiding nooit uit handen. Een potentiële fout moet je meteen kunnen opmerken, we staan dus altijd aan. Dat is het mooie aan ons vak, maar ook schrijnend.’

Andrea Esmeijer is ic-verpleegkundige in Amsterdam UMC

Download het artikel als Pdf

Lees meer artikelen uit het magazine