Column Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem: 'Loop ons niet in de weg, maar help ons'

‘Het zal wel meevallen', dachten velen nog toen ze de geruchten hoorden over een mysterieuze ziekte in China. 'Die komt vast niet naar Europa.' Totdat we ‘better be prepared’ van onze Italiaanse collega’s hoorden, en niet veel later de eerste patiënt zich ook in Nederland aandiende. Dus: isolatiekleding aan, spatbril en masker op, eerst nog vol ongeloof, later als vanzelfsprekende routine. In nog geen anderhalf jaar is onze wereld compleet overhoopgehaald. Toch is de situatie nu minder zorgelijk dan pakweg een jaar geleden. We weten meer over het virus, de ziekte en de behandeling. We hebben de logistiek goed ingericht, mensen herstellen met zuurstof thuis, en er zijn miljoenen prikken gezet. Na de angstige afgelopen periode boog de curve wederom af voordat het water ons echt over de schoenen liep. Weer net op tijd, al kleurde de code wel donkergrijs. Maar we zien licht aan het einde van de tunnel.

Tegelijkertijd maak ik mij grote zorgen. Zorgen over stuwmeren aan uitgestelde operaties, over de ex-coronapatiënten met langdurige klachten. En zorgen natuurlijk over artsen en verpleegkundigen die tegen hun grenzen zijn aangelopen. Ik durf de aantallen niet in te schatten, maar veel zijn het er zeker. De grote vraag is nu: hoe houden we elkaar en onszelf overeind? In al die consternatie hebben we ook nog eens te maken met een eindigend hoofdlijnenakkoord met een budgettaire nullijn. Terwijl we naast de pandemie ook te maken hebben met technologische ontwikkelingen, vergrijzing en een toenemende zorgvraag.

Ondanks alle lovende woorden van politici en bewindspersonen, en de oprechte support die we hebben ervaren, zijn er momenten waarop ik mij afvraag waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Ik krab mezelf bijvoorbeeld achter de oren als ik lees over plannen om alle medisch specialisten verplicht in dienstverband te laten werken. Voor welk probleem is dat een oplossing? Of plannen om de instituten nog meer te laten groeien. Diezelfde instituten die pas op de plaats maakten en ons tijdens de crisis ruimte en vertrouwen gaven. Wij steken dat geld liever in handen aan het bed, want we hebben nog een crisis na de crisis te managen, namelijk een enorme berg inhaalzorg. Dus beste politici: wees van harte welkom in onze ziekenhuizen en zorginstellingen en vraag ons waarmee jullie ons kunnen helpen.
 
Peter Paul van Benthem, voorzitter Federatie Medisch Specialisten

Download de column als Pdf

Lees meer artikelen uit het magazine