En nu verder: blijvend zicht

Dit transparante gezichtsschild is volledig van plastic en herbruikbaar. Het verschilt daarin van veel gangbare spatkappen met piepschuim. Die raken besmet en kunnen na één keer gebruik bij het afval.

Op het hoogtepunt van de COVID-19 crisis was deze verspilling van schaarse middelen ondenkbaar in het Radboudumc. Adviseur Tineke Buijs-van der Woude en haar collega’s van het team Procesverbetering en Innovatie werkten daarom samen met innovatiecentrum REshape en het 3D Lab de klok rond aan een beschermingsmiddel met langere levensduur. De harde voorwaarden: snelle massa-productie, veiligheid en draagcomfort. Het Faceshield biedt extra gezichtsbescherming - bovenop spatbril en mondkapje - tegen spatten bij hoesten, niezen en in- en extubaties en uitzuigen. De afstand tussen scherm en het in maat verstelbare frame voorkomt dat het schild beslaat. Prototype 1 bestond uit een transparante overheadsheet op A4-formaat met een elastiekje. Snel volgde een model met frame met perforatiegaatjes in het transparante vel. Maar hoe zorg je dat de kap ook de hals beschermt bij in, en extubaties op met name COVID-19, en IC-afdelingen? Tineke bedacht de knik waarmee het plastic het schild om de kin buigt.

Amper zes weken lagen tussen prototype en productielijn. Mede dankzij de drive van een bevlogen anesthesioloog, uitgebreid testen in eigen ziekenhuis - inclusief sproeiende spuitkoppen van alle kanten - en samenwerking met externe producenten. Begin juni stond de teller op ruim 125 duizend bestellingen bij producent Piant, waarvan honderdduizend stuks door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Download het artikel als pdf

Lees meer artikelen uit het magazine