Federatienieuws
Succesvolle lobby tegen vapen
De stem van de dokter is van groot belang, niet alleen in de spreekkamer maar ook in het publieke debat. Artsen maken zich ernstig zorgen over de groeiende populariteit van vapen onder jongeren. Eén op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar een vape gebruikt, en vapers stappen drie keer zo vaak over op sigaretten. Het netwerk preventie van de Federatie heeft daarom intensief gelobbyd tegen vapen, onder andere via social media, contacten met Kamerleden, werkbezoeken van politici aan onze artsen en initiatieven zoals #artsenslaanalarm. Dit heeft eraan bijgedragen dat de Tweede Kamer moties heeft aangenomen om wegwerpvapes te verbieden en de (online) verkoop strenger te handhaven. We blijven ons inzetten voor een rookvrije generatie.
Voortdurende aandacht voor medicijntekorten
Medicijntekorten zijn een groeiend probleem dat medisch specialisten dagelijks raakt. De Federatie zet zich samen met wetenschappelijke verenigingen en andere beroepsorganisaties in om deze kwestie op de politieke agenda te krijgen. We uiten met regelmaat onze zorgen in brieven voorafgaand aan Kamerdebatten, nemen deel aan rondetafelgesprekken over geneesmiddelen in de Kamer waar voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Lissy de Ridder onlangs waarschuwde dat "kinderen de kanarie in de kolenmijn zijn" bij medicijnschaarste. De Federatie bereidt medisch specialisten zorgvuldig voor op dergelijke tafels en begeleidt hen bij mediaoptredens. Dankzij deze inspanningen werd een motie aangenomen die de
regering oproept om een samenhangende strategie te ontwikkelen die onder andere aandacht besteedt aan de risico's van toekomstige tekorten en een gebalanceerd voorkeursbeleid van zorgverzekeraars.
Lees meer over geneesmiddelen op: demedischspecialist.nl/geneesmiddelen
Mediakortjes
- ‘We sturen onze dj’s de wereld over, dat kunnen we ook met onze experts op het gebied van bacteriële infecties’
Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie, in de Volkskrant over de uitbraak van superbacterie in oorlogsgebieden en het belang van het delen van Nederlandse kennis op het gebied van antibioticaresistentie.
- ‘Op alleenstaande moeders is de samenleving slecht ingericht’
Gezina Oei, anesthesioloog-pijnspecialist, in NRC over het managen van werk en privé als alleenstaande moeder.
- ‘Criminaliteit is net als koorts een symptoom. Een gevangenis zie ik dan ook als een zorginstelling’
Psychiater Jantijn Fockens in Medisch Contact over kijken naar de persoon achter de gedetineerde.
- ‘Ik zou niet weten waarom ik naar een congres in de VS zou moeten. Al die kennis kan ik prima in een samenvattingspraatje in Nederland opdoen’
Marijke van Gerwen, internist acute geneeskunde, in de Volkskrant over vliegreizen van artsen naar medische congressen in het buitenland.
‘Ik heb mezelf de vraag gesteld: moet ik het überhaupt wel voorschrijven aan kinderen?'
Kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker in Nieuwsuur over ongelijkheid in de zorg door het afvalmedicijn Saxenda alleen voor volwassen te vergoeden.
Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine