AI Monitor

Dossier: Artificial Intelligence

Onlangs verscheen de vijfde editie van de AI Monitor Ziekenhuizen 2023 van M&I Partners, een strategisch adviesbureau voor ict in de overheid en zorg. Belangrijkste conclusie: de betrokkenheid bij en kennis over AI is gegroeid. Tegelijkertijd stagneert het formaliseren van AI in de organisatie. 

53 CIO's, CMIO's en andere AI-ingewijden uit 42 Nederlandse ziekenhuizen deden mee aan dit jaarijkse onderzoek over AI in de zorg. Van deze ziekenhuizen namen vertegenwoordigers deel uit 3 academische ziekenhuizen, 26 algemene ziekenhuizen en 13 topklinische ziekenhuizen. 

68% van de ziekenhuizen heeft beleid voor AI of werkt eraan. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022 (69%). Maar een grote stijging ten opzichte van 2020, toen 25% van de ziekenhuizen dit aangaf.  

87% van de respondenten geeft aan redelijk bekend te zijn met de mogelijkheden van AI in de zorg. In 2019 gaf iets meer dan 50% van de respondenten dit aan.  

64% van de respondenten verwacht dat de werkdruk van medisch specialisten in meer of mindere mate zal afnemen door de inzet van AI. 

76% ziet de kwaliteit van de zorg als een van de grootste drijfveren voor AI-implementaties, 52%  geeft die status aan ‘innovatief blijven als ziekenhuis’, 48% aan het verlagen van de zorgkosten. 

73% van de respondenten verwacht een werkdrukverlaging voor ondersteunende diensten. 

3  vakgebieden waar de meeste implementaties plaatsvinden zijn radiologie, spoedeisende hulp en afdelingen financiën. 

M&I Partners ontwikkelde ook een AI-routekaart voor succesvolle implementatie: www.ai-routekaart.nl.

Podcast 

De elfde podcast van de Federatie staat in het teken van AI. Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting gaat in gesprek met Carolien Toxopeus, ­radioloog in het OLVG, en Bart Geerts, oprichter van Healthplus.ai en voorzitter van het Netwerk AI van de Federatie. Centrale vraag tijdens deze podcast: wat levert AI jou als medisch specialist op, en belangrijker nog: je patiënten? 

Bijeenkomst Netwerk AI op 27 juni 

Op 27 juni organiseert de Federatie een bijeenkomst van het Netwerk AI. De inzet van AI in de zorg is een veelbesproken onderwerp en de ontwikkelingen gaan snel. Maar de daadwerkelijke toepassing in de patiëntenzorg is nog geen dagelijkse praktijk. Hoe komt dat? En hoe houd je de regie in alle AI-ontwikkelingen? 

Leidraad kwaliteit in AI in de zorg

Op initiatief van het ministerie van VWS is in 2021 de Leidraad voor kwalitatieve diagnostische en prognostische toepassingen van AI in de zorg ontwikkeld. Hoe beoordeel je voorspellende AI-algoritmen voor gezondheid en zorg op kwaliteit en effectiviteit? De leidraad geeft een overzicht van de belangrijkste eisen en aanbevelingen per fase, van ontwikkeling tot implementatie. Lees meer op leidraad-ai.nl.

Download het dossier als pdf
Ga naar alle artikelen uit het magazine

Lees meer artikelen uit dit dossier

Afbeelding