De Gouden Regel van oncologisch uroloog Annemarie Leliveld

‘Laten zien dat het anders kan, daar word ik blij van’

‘De hoogste vorm van circulariteit in de zorg is niet-gebruiken. Bij een operatie worden veel spullen eenmalig ingezet; instrumenten, slangetjes. Dat wil ik verminderen. De aanleiding, jaren geleden, was mijn sluimerende irritatie over het misbruik van de absorberende matjes op de poli; bijvoorbeeld als dweil om lichaamsvloeistoffen die gelekt zijn bij de operatie op te vegen. Ook al vloeit er geen druppel bloed, die matjes gebruiken we er gewoon voor, om ze daarna weg te gooien.  

Afbeelding artikel

Deze mentaliteit verandert de laatste twee jaar. Circulariteit krijgt een plek in ons onderwijs, de nieuwe generatie omarmt het gedachtengoed en collega’s melden zich aan bij ons Landelijk Netwerk de Groene OK. Welk laatste cruciale duwtje nu nodig is? Daar zijn we nog lang niet, we werken er stap voor stap naartoe. En dat is niet eenvoudig. We willen de zorg graag vergroenen en komen met ideeën, maar de politiek, het beleid en regels belemmeren ons om stappen vooruit te maken. 

Ze noemen mij geen klimaatdrammer, eerder gedreven en enthousiast. Het is wel zo dat als ik de operatiekamer binnenkom, collega’s soms zeggen: “Snel weg met die matjes, daar komt Annemarie.” Maar ik ben geen politieagent, wil niet prediken. Ik leg gewoon uit dat als je iets achterwege laat, dat veel geld en uitstoot kan schelen. Zelf laat ik in woord en daad zien dat het anders kan, daar word ik blij van. Kennelijk zit dat in mij, ik ben opgeruimd van aard en houd gewoon niet van troep. LinkedIn is inmiddels mijn grote vriend, daar raak ik geïnspireerd door andere voorvechters zoals de schrijfster van Happy 2050. En echt, iedere specialist kan vandaag al iets doen aan de transitie naar circulaire zorg. Kijk naar wat je nú al zelf kunt niet-gebruiken, bijvoorbeeld door geen voorverpakte setjes te gebruiken voor het inbrengen van een blaaskatheter of een drain.’ 

Annemarie Leliveld is oncologisch uroloog bij het UMC Groningen en bestuurslid van het Landelijk Netwerk de Groene OK. Ze houdt regelmatig voordrachten voor collega’s in het land. 


Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine