Column Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem: Kwetsbaar

De oorlog in Oekraïne. Verschrikkelijke beelden komen dagelijks via de media onze huiskamers binnen. Het is bizar om je te realiseren hoe dichtbij deze oorlog is. Tegelijkertijd zie ik ook hartverwarmende reacties van zorgprofessionals in Nederland. Massaal kwamen medisch specialisten, verpleegkundigen en andere collega’s uit de zorg in actie en zetten initiatieven op om collega’s en patiënten daar te helpen. Medicijnen en hulpmiddelen werden die kant op gestuurd, via zoomsessies werden collega’s met raad en daad bijgestaan. 

Afbeelding magazine

Neem het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, waar het meisje van de indrukwekkende foto op pagina 2 naartoe onderweg is. Oekraïense kinderen met kanker worden met hun ouders opgevangen, zodat de behandeling kan worden voortgezet. Stevig omarmt ze haar knuffel. Met haar donkere ogen kijkt ze recht in de camera. De foto komt bij me binnen. Niet alleen omdat ze je recht aankijkt, maar omdat ze in haar jonge leven al zoveel heeft meegemaakt; ziek, kanker, de bijbehorende behandelingen met mogelijke bijwerkingen en dan nu onderweg naar een vreemd land om hier de zorg te krijgen die ze nodig heeft. Weg van het bekende en vertrouwde. Heel kwetsbaar. En dan is er nog zoveel meer aan verhaal in haar leven dat de foto niet vertelt.

De geboden gastvrijheid en hulp komt vanuit een sterk staaltje intrinsieke motivatie om het goede te doen voor patiënten. Kenmerkend voor alle zorgverleners. Hulp bieden waar het nodig is. En ondanks dat we in ons eigen land ook nog steeds met grote uitdagingen te maken hebben, zoals de inhaalzorg en het nog steeds hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel, gaan we in volle overtuiging, elke dag weer, aan het werk om de beste zorg te leveren aan onze patiënten. Want al die uitdagingen maken maar weer eens duidelijk dat we iets kunnen toevoegen. We hebben het mooiste vak ter wereld.

Peter Paul van Benthem 
voorzitter Federatie Medisch Specialisten


Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine