In Balans: Internist Cox van de Weg
Werk
Als algemeen internist in het Erasmus MC ziet Cox van de Weg veel patiënten met onbegrepen lichamelijke klachten. Eerst goed luisteren, doorvragen, met hart voor de mens achter de patiënt, daarna linkt ze het verhaal aan haar kennis. Niet altijd is er een diagnose, toch biedt ze perspectief. Ga uit je hoofd, voel wat er gebeurt in je lichaam en luister, zo krijg je grip op je klachten, vertelt ze haar patiënten. Ook houdt ze zich bezig met andere vraagstukken in de zorg. Hoe kun je snoeien in de registratielast? Als projectmanager Informatie & Technologie - haar tweede baan - werkt ze aan een digitaliseringsplatform. Ze is geen doorgewinterde ict’er, maar stort zich er gewoon in. Learning on the job. Net als in de wijngaard... alleen wat complexer.
Privé
Geef internist Cox op een zonnige zaterdag een kruk, krat en knipschaar en de dag kan niet meer stuk. Plaats van handeling: haar vaders wijngaard in de Biesbosch, waar rijpe druiven geduldig hangen tot de route naar de fles begint. Alles wijst op de beste oogst tot nu toe, magisch. Hoe werkt een wijngaard? Gewoon doen, en ieder zijn ding. Haar aandeel: plukken en snoeien. Als het maar simpel, repeterend werk is. Fijn contrast met het ziekenhuis. Knip, pluk, krat, knip, pluk, krat; tros na tros komt ze uit haar hoofd en in het moment. Filmische taferelen bij lunch en borrel - met wijn van eigen gaard - doen de rest. Leeg hoofd, vol hart.
Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine