Op de snijtafel

De Nederlandse zorg is verantwoordelijk voor 6 à 7 procent van de nationale uitstoot van broeikasgassen. Het terugdringen van deze uitstoot van broeikasgassen levert naast klimaatwinst ook gezondheidswinst op. 4 voorbeelden uit de regio.

Op de snijtafel

90 procent elektriciteit bespaart Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) in de zomer op de koeling van het ziekenhuis. Dankzij de Lake Source Cooling Leemslagenplas stroomt koud water uit de Leemslagenplas door een leiding naar ZGT Almelo, 2 kilometer verderop. Het ziekenhuis onttrekt de (natuurlijke) kou uit het water en voert het water vervolgens weer terug naar de plas.

66 procent minder CO2-uitstoot, 87 procent waterbesparing en 84 tot 87 procent minder vast afval in zorgorganisaties. Dat is de winst van de herbruikbare ok-jassen van CleanLease. Vergroening van meer producten, zoals ok-mutsen en warmtedekens zijn in ontwikkeling. 

400 zonnepanelen komen op het nieuwe dak van Isala Meppel en het naastgelegen Noorderboog voor geriatrische revalidatiezorg. 3 warmtepompen zorgen voor verwarming en koeling van het gebouw en voor proceskoeling van de 4 ok’s van het ziekenhuis (ontvochtigen en koelen). Isala Meppel is het eerste ziekenhuis in Nederland dat ‘volledig van het gas’ gaat. 

220.000 kilo CO2 bespaart het Bravis zieken¬huis in Roosendaal door het opvangen van narcosegassen. Narcosegassen zijn voor ziekenhuizen een grote bron van CO2-uitstoot. In Roosendaal worden de gassen die normaalgesproken zouden vervliegen nu opgevangen en met behulp van kokosfilterkorrels geabsorbeerd. In de fabriek wordt het gas uit de filters gehaald, schoongemaakt en opnieuw als grondstof gebruikt voor nieuwe narcosegassen. Op deze manier wordt alles hergebruikt. 

Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine