De Gouden Regel

‘Iedereen moet naar een dokter kunnen’

‘Onlangs opereerde ik een dakloze patiënt die daarna weer terug moest naar zijn tentje op het Malieveld. Als arts in een groot stadsziekenhuis behandel ik veel patiënten uit de marge van de maatschappij. Door hun verslavingsverleden, lage sociaal-economische status of migratieachtergrond zijn zij extra kwetsbaar. 

Afbeelding uit het magazine

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Dat voel ik in elke vezel van mijn lijf. Of je het er nou mee eens bent of niet dat ongedocumenteerde mensen hier zijn: iedereen moet naar een dokter kunnen. Hoewel deze patiënten extra zorg nodig hebben, worden ze vaak over het hoofd gezien. Net als sekswerkers, slachtoffers van mensenhandel of de 1,5 miljoen Nederlanders die geen geld hebben om een tandarts te bezoeken. Veel mensen hebben ernstige kiespijn of durven niet te solliciteren uit schaamte voor hun gebit. Dat vind ik schrijnend. 

Toen ik werd gevraagd als voorzitter van Dokters van de Wereld, een ngo die strijdt voor het recht op toegang tot zorg voor iedereen, twijfelde ik dan ook geen moment. Misschien speelt het feit dat een paar familieleden in ontwikkelingslanden hebben gewerkt mee in mijn missie om op te komen voor de meest kwetsbaren. Maar eigenlijk zie ik dit vrijwilligerswerk gewoon als onderdeel van mijn artseneed. Bovendien vind ik het oprecht heel leuk. 

Dokters van de Wereld bestaat dit jaar een kwart eeuw. Liever zouden we niet nodig zijn in Nederland, maar we groeien juist doordat de overheid hier een taak laat liggen, en openen dit jaar nog noodgedwongen een huisartsenpost in Amsterdam. Gelukkig staan veel vrijwilligers klaar om kwetsbare groepen te geven wat ze nodig hebben: eerstelijnszorg, tandheelkundige behandelingen en ook psychosociale ondersteuning.’
 

Hendrik Verschuur is kno-arts en hoofd-hals chirurg in het Haaglanden Medisch Centrum. Sinds medio 2021 is hij voorzitter van ­Dokters van de Wereld (www.doktersvandewereld.org), een ngo die in binnen- en buitenland medische hulp biedt aan mensen in een kwetsbare positie. Ook is hij lid van de raad van toezicht van het Ziekenhuis Amstelland en de ViVa! Zorggroep. 
 

Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine