En nu verder: Scherp oog voor complicaties
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven test een slimme camera. Deze spot veranderingen op het lichaam die wijzen op mogelijke complicaties of op verslechtering van de patiënt. De camera - ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven - is een uitkomst voor verpleegafdelingen voor het monitoren na een ingrijpende operatie. Daar worden patiënten immers niet continu gemonitord, zoals op een intensive care.
Het Eindhovense ziekenhuis behandelt veel kanker- en hartpatiënten. Het ‘extra oog’ richt zich op borst en hoofd en checkt voortdurend vitale parameters, zoals hartslag en ademhaling. Volgens anesthesioloog Arthur Bouwman is deze innovatieve aanpak comfortabeler, hygiënischer en makkelijker voor de patiënt. Hij stelt dat alle huidige apparatuur, zoals een elektrocardiogram, vraagt om een verbinding met de patiënt. Een camera houdt afstand. Ook kan de camera het aantal reguliere check-ups verminderen dat artsen en verpleegkundigen uitvoeren om de hartslag en ademhaling te meten. Zeker als een patiënt slaapt, is zo’n check-up vervelend.
Door COVID-19 zijn de testen op patiënten vertraagd, maar de ontwikkeling van de camera gaat ondertussen onverminderd voort. Zo is het inmiddels mogelijk om zuurstofwaardes in het bloed af te lezen uit kleurverschillen op het lichaam.
Lees meer artikelen uit het magazine
Bekijk ook