Samen beslissen

Congres Samen Beslissen

Op donderdag 26 maart 2015 organiseerden de Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie NPCF en Zorgvisie in Utrecht een goed bezocht congres dat geheel in het teken stond van 'samen beslissen in de spreekkamer'. Artsen en patiënten streven in de spreekkamer naar goede en betaalbare zorg. Maar samen beslissen over de juiste behandeling op het juiste moment is nog niet de norm in de Nederlandse spreekkamers. Vandaar dat de Federatie Medisch Specialisten, de NPCF en Zorgvisie deze dag voor arts én patiënt organiseerden: samen beslissen moet vanzelfsprekend worden.

Dat ‘Samen beslissen’ een thema is dat aanspreekt, bleek wel uit het feit dat de zaal volledig vol zat. Journalist en programmamaker Coen Verbraak trad op als dagvoorzitter en opende de dag met een Tafelgesprek met cardioloog en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten Marcel Daniëls, en directeur van de Patiëntenfederatie NPCF Wilna Wind. Het gesprek ging over hun drijfveren en verwachtingen naar aanleiding van het thema Samen Beslissen.

Er volgde een interessant ochtendprogramma met onder andere een toelichting op het ‘three questions’-concept uit Engeland, dat dient als inspiratiebron voor samen beslissen in de Nederlandse spreekkamers en een verslag van de pilot ‘3 goede vragen’ uit het Radboud MC.

Het ochtendprogramma werd afgesloten door Podium T, die door middel van creatieve sketches de interactie met het publiek zocht en vaak op grappige wijze duidelijk maakte welke uitdagingen Samen Beslissen met zich meebrengt.

Na de lunch gingen de bezoekers in inspiratiesessies aan de slag met vijf ‘randvoorwaarden’ om van samen beslissen een succes te maken, onder leiding van sprekers als onder andere Jan Kremer, Carina Hilders, Suzanne Witjes, en Paul Kil.

’s Middags volgde een plenaire terugkoppeling uit de inspiratiesessies en ging de dagvoorzitter onder het motto ‘een kijkje in de ziel van…’ in gesprek met onder andere Minister Schippers, Ab klink en verschillende medisch specialisten en patiënten. Hij ging op zoek naar hun passie, naar wat hun wensen en valkuilen zijn en hoe zij denken over samen beslissen in de spreekkamer.

Bekijk het videoverslag van het congres

Download de presentaties

Bekijk alle foto's

Bekijk het volledige programma en alle sprekers