Webinarreeks nieuwe Europese wetgeving voor medische technologie

16:30 - 17:30

ONLINE BIJEENKOMST

Dinsdag 18 mei 2021, 16.30 - 17.30 uur: ‘In-huis ontwikkeling’ 

Het ontwikkelen van medische hulpmiddelen voor eigen gebruik door een zorginstelling

Op 26 mei 2021 wordt nieuwe Europese wetgeving van kracht op het gebied van medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR). De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en de Federatie Medisch Specialisten organiseren een reeks webinars over wat dit betekent voor zorginstellingen en welke veranderingen relevant zijn voor het werk van artsen, zorgmedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen. In dit derde webinar gaat het over het ontwikkelen van medische hulpmiddelen binnen een zorginstelling. U krijgt duidelijkheid over de definitie van in-huis ontwikkelen, over de voorwaarden waaronder dit mag plaatsvinden en welke verplichtingen hiervoor gelden. 

Voor wie? 

Dit webinar is bedoeld voor artsen, verpleegkundigen, (software) ontwikkelaars, vervaardigers, biomedisch technologen, klinisch fysici, klinisch technologen, medisch technici, onderzoekers, laboratoriumspecialisten, laboranten en medewerkers van ondersteunende afdelingen die op enigerlei wijze te maken hebben met het aanpassen en ontwikkelen van medische hulpmiddelen. Bent u betrokken bij de ontwikkeling en vervaardiging van medische hulpmiddelen of bent u daarvan eindgebruiker? Dan biedt dit webinar u de gelegenheid om actuele en relevante kennis op te doen over de impact die de MDR hierop heeft. 

Wat kunt u verwachten? 

In een programma van een uur nemen we u mee in de eisen die de MDR stelt aan het ‘In-huis ontwikkelen’ van medische hulpmiddelen. De impact van de nieuwe wetgeving op zorginstellingen lichten we toe, evenals de voorwaarden waaronder het zelf ontwikkelen van medische hulpmiddelen mag plaatsvinden en de verplichtingen die hierop van toepassing zijn. Bovendien bespreken we het NFU handvat ‘In-huis ontwikkeling’, een aantal praktijkvoorbeelden en is er ruimte voor vragen. Na afloop worden de vragen en antwoorden  beschikbaar gesteld.  

Programma 

  

Inleiding

Overzicht MDR-impact op zorginstellingen die zelf medische hulpmiddelen ontwikkelen 

 
 
  • Wat zijn de veranderingen ten opzichte van de huidige situatie? 

  • Onder welke voorwaarden mag ‘in-huis ontwikkeling’ plaatsvinden?

 
  Eisen voor in-huis ontwikkeling en vervaardiging van medische hulpmiddelen   
 
  • Verplichte dossiervorming en bijbehorende vereisten 

  • Passend kwaliteitsmanagementsysteem 

 
 

Tips en aandachtspunten voor implementatie 

Beantwoording van vragen  

Afsluiting 

 

Het webinar wordt geleid door experts die hun up-to-date kennis graag met u delen. Sprekers zijn Kelly van der Geest (Projectmanager MDR Erasmus Medisch Centrum) en Jan Hendriks (Stafmedewerker Kwaliteit en Patiëntveiligheid UMC Utrecht). 

Aanmelden 

U kunt zich direct en eenvoudig aanmelden via deze link. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging met de link naar het webinar.