Platform Innovatie: Leren met innovatieve toepassingen

17:00 - 18:00

ONLINE BIJEENKOMST

Neem 10 mei deel aan het Platform Innovatie van de Federatie Medisch Specialisten en laat u inspireren door pitches van uw vakgenoten over innovaties in kennisoverdracht.

Virtual reality en augmented reality toepassingen, games en andere leervormen: kennisoverdracht is allang niet meer een kwestie van alleen boeken of vaktijdschriften lezen, of luisteren naar een expert in een collegezaal. Er zijn steeds meer innovatieve manieren om kennis op te doen en vaardigheden te leren. De ontwikkelingen hierin gaan razendsnel. Welke mogelijkheden zijn er en wat kunt u hiermee in uw dagelijks werk? Drie gastsprekers pitchen een innovatie waar zij zelf bij betrokken zijn. Daarnaast wordt er kort ingegaan op innovatie binnen de medisch-specialistische vervolgopleiding. 

Sprekers 

  • Willem Brinkman, uroloog in het UMC Utrecht
  • Arianne Pieterse, internist & coördinator Introductiecoschap in het LUMC
  • Menno Vergeer, CEO Redgrasp & Internist-endocrinoloog in het UMC Utrecht
  • Hein Brackel, kinderarts in het Catharina Ziekenhuis en bestuurslid Federatie Medisch Specialisten

Programma

Virtual en augmented reality
Spreker: Arianne Pieterse, internist & coördinator Introductiecoschap in het LUMC
Rondkijken in een virtuele OK, virtueel aanwezig zijn bij een ABCDE-opvang, longgeluiden beluisteren bij een 3D-model van de thorax: Arianne Pieterse neemt u mee in de manier waarop het LUMC virtual reality en augmented reality technieken inzet in het coschapsonderwijs. 

Leren met een kennisspel
Spreker: Menno Vergeer, CEO Redgrasp & Internist-endocrinoloog in het UMC Utrecht
Richtlijnen zijn belangrijk, maar hoe blijf je op de hoogte? Wetenschappelijke verenigingen gebruiken het online platform Redgrasp voor een laagdrempelig kennisspel waarmee dokters hun kennis over richtlijnen kunnen bijhouden. Internist en oprichter van Redgrasp Menno Vergeer deelt zijn ervaringen: waarom is dit initiatief opgezet en wat zijn de resultaten tot nu toe?

Simulatoren in de chirurgie
Spreker: Willem Brinkman, uroloog in het UMC Utrecht
Willem Brinkman vertelt hoe in het UMC Utrecht virtual reality ingezet wordt bij trainingen in minimaal invasieve chirurgie, met name de robotchirurgie. Dokters kunnen hun vaardigheden buiten de patiënt om oefenen en in toenemende mate zelfs volledige operatieprocedures virtueel uitvoeren.

Meer informatie 

Het Platform Innovatie vindt twee keer per jaar plaats en wordt gepresenteerd door Jelle Ruurda, chirurg en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten. Het evenement is gratis toegankelijk en interessant voor iedere medisch specialist. Het wordt online aangeboden van 17.00 tot 18.00 uur.