Netwerk Innovatie

19:00 - 21:00

DOMUS MEDICA, UTRECHT

Netwerk Innovatie 7 november 2023

Op dinsdag 7 november organiseert de Federatie Medisch Specialisten het Netwerk Innovatie van 19.00-21.00 uur in de Domus Medica in Utrecht (inloop met buffet vanaf 18.00 uur). Het thema van deze avond: Samenwerken met technische universiteiten. 

Bij het ontwikkelen van innovaties hebben medisch specialisten technische expertise nodig, maar de technische universiteiten hebben medisch specialisten net zo hard nodig om te zorgen dat hun innovaties goed aansluiten bij de werkvloer en daar goed landen. Hoe kunnen zij de krachten optimaal bundelen? Tijdens vier duopresentaties van medisch specialisten en universiteiten worden praktijkvoorbeelden gedeeld van verschillende soorten samenwerkingen.  

video-play-button
Videoboodschap Jelle Ruurda

Programma

De volgende vier praktijkvoorbeelden komen aan bod, waarbij technische universiteiten samenwerken met algemene ziekenhuizen: 

Op weg naar duurzame robotchirurgie

Robotchirurgie wordt steeds breder ingezet. Onderzoek toont aan dat robotoperaties meestal met minder bloedverlies gepaard gaan, patiënten gemiddeld sneller herstellen en dat het aantal heropnames met deze technologie aanzienlijk daalt. Daarmee lijkt robotchirurgie steeds meer dé chirurgie van de toekomst te zijn. De robotchirurgie kent echter ook nadelen. Behalve de kostprijs van 1,5 tot 2 miljoen euro is er per ingreep bijna 1500 euro aan wegwerp instrumenten en andere materialen nodig. Aan welke oplossingen voor dit duurzaamheidsprobleem werkt Tim Horeman met Roelf Postema?

Sprekers

Tim Horeman-Franse: Assistant Professor in Sustainable Surgery & Translational Technology TU Delft 

Roelf Postema: chirurg Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Dirksland

Welke rol speelt voeding bij zwangere vrouwen na bariatrische chirurgie?

Gezonde voeding en een adequate voedingsstatus zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Dat geldt ook voor patiënten met obesitas die bariatrische chirurgie ondergaan, en specifiek voor vrouwen die na zo’n ingreep zwanger worden. Het is echter nog niet geheel duidelijk welke (vitamine)tekorten ontstaan in een zwangerschap na deze ingreep en wat dat betekent voor de ontwikkeling van de foetus en zwangerschapscomplicaties. Ook is het een uitdaging om een gezond voedingspatroon te bereiken en te behouden. Hoe pakken Agnes Berendsen en Ineke Krabbendam dit aan?

Sprekers

Agnes Berendsen: Assistant Professor Malnutrition in Obesity TU Wageningen 

Ineke Krabbendam: gynaecoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

Thuisbeademing optimaliseren door slimme telemonitoring

Patiënten met ernstig COPD zijn gebaat bij nachtelijke noninvasieve thuisbeademing. Om dit te realiseren is het nodig deze patiënten thuis optimaal in te kunnen stellen op de beademing. Met slimme telemonitoring oplossingen worden data van de patiënt én de beademingsmachine synchroon verzameld. Doel is te leren welke factoren een rol spelen bij bijvoorbeeld verslechtering van de ziekte en efficiëntie van de beademing. Hiermee kunnen beademingsinstellingen voor de individuele patiënt geoptimaliseerd worden. Op welke wijze werken Eline Mos en Marieke Duiverman samen aan thuisbeademing op maat?

Sprekers

Eline Mos-Oppersma: assistant professor Cardiovascular & Respiratory Physiology TU Enschede

Marieke Duiverman: longarts UMCG

Inzet van AI bij endoscopisch onderzoek

In de dagelijkse praktijk zijn afwijkingen in het maag-darm stelsel moeilijk te herkennen. Er zijn maar weinig medisch specialisten die daar ervaring in hebben en de visuele kenmerken zijn vaak subtiel. Onderzoekers van de TU-Eindhoven en MDL-artsen in het Catharinaziekenhuis hebben de afgelopen jaren samengewerkt om algoritmes te ontwikkelen die – op basis van de beschikbare beelden – vroege vormen en voorstadia van kanker in het maagdarmstelsel kunnen herkennen. Inmiddels hebben ze in diverse onderzoeken aangetoond dat toepassing van kunstmatige intelligentie inderdaad tot betere herkenning van deze vroege vormen van kanker in de leidt. Een groot voordeel van vroege opsporing is dat orgaanschade dan vaak voorkomen kan worden. Fons van der Sommen en Erik Schoon delen hun ervaringen.

Sprekers

Fons van der Sommen: Associate Professor computer vision & image processing TU Eindhoven 

Erik Schoon: MDL-arts Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Over het Netwerk Innovatie 

Het doel van het Netwerk Innovatie is kennis uitwisselen, elkaar inspireren en partijen bij elkaar brengen die gezamenlijk initiatieven kunnen opstarten. Alle medisch specialisten, a(n)ios en onderzoekers die interesse hebben in innovatie kunnen gratis aan het netwerk deelnemen. Twee keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd. 

Lees de terugblik van de netwerkbijeenkomst van 11 mei 2023 over preventie en leefstijl