Netwerk Europa

19:00 - 20:30

ONLINE BIJEENKOMST

Voor iedere specialist die in Europese samenwerking is geïnteresseerd organiseert de Federatie Medisch Specialisten op woensdagavond 12 oktober 2022 van 19.00 tot 20.30 uur het Netwerk Europa als online bijeenkomst. Gastspreker is deze avond Irina Schend, huisarts en voorzitter van de stichting Artsenhulp voor Oekraïne. Zij neemt ons mee in wat Nederlandse artsen kunnen betekenen voor hun Oekraïense collega’s.

Stichting Artsenhulp voor Oekraïne is een stichting die is opgericht door artsen en experts voor het opzetten van noodhulp. Voorzitter Irina Schend neemt ons deze avond mee in wat er in Nederland gedaan kan worden om zo snel mogelijk ondersteuning te bieden aan Oekraïense zorgprofessionals. Stichting Artsenhulp voor Oekraïne doet dit onder andere door medicatie en medische hulpmiddelen in te kopen en te versturen naar de Oekraïense ziekenhuizen waar de behoefte het grootst is. Maar ook het bieden van steun en een luisterend oor aan collega’s in oorlogsgebied behoort tot de werkzaamheden van deze stichting.

Schend is geboren en opgegroeid in ex-Joegoslavië en woont sinds 2001 in Nederland. Ze studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2016 heeft zij met Artsen Zonder Grenzen oprichter Jacques de Milliano haar eigen huisartsenpraktijk in Haarlem. Beide zetten zich nu kosteloos in voor Stichting Artsenhulp voor Oekraïne.

De online bijeenkomst op 12 oktober 2022 begint met een terugkoppeling van de UEMS-council vergadering van 8 oktober 2022 door Netwerk Europa voorzitter Huib Cense. Daarnaast geeft Henri Marres, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO), een korte toelichting op het statement dat Huib Cense als Nederlands afgevaardigde in de UEMS-council vergadering van 8 oktober 2022 heeft ingebracht namens de NVKNO, NVPC en NVMKA. Het statement gaat over de interne spanningen die binnen UEMS opspelen rondom de European Training Requirement (ETR) Oro-Maxillo-Facial Surgery.

Over Netwerk Europa

Netwerk Europa is ontstaan vanuit de gedachte dat het belangrijk is om ook op Europees niveau invloed uit te oefenen op organisatie, kwaliteit en toekomstbestendigheid van de medisch-specialistische zorg en opleiding. Europese ontwikkelingen hebben immers ook invloed op de manier waarop medisch specialisten in Nederland hun beroep kunnen uitoefenen. 

Lees meer over wat de Federatie doet op het gebied van Europese samenwerking.

Europa