Sprekers
Tijdens het plenaire programma van het MMV-congres 2023 nemen verschillende sprekers je mee in de uitdaging om in de medische vervolgopleidingen tijd en ruimte te maken voor actuele ontwikkelingen en nieuwe thema’s zonder het werkplezier, de intrinsieke motivatie en de autonomie van de nieuwe dokter uit het oog te verliezen. Lees meer over hun achtergrond.
Hein Brackel is kinderarts en bestuurslid bij de Federatie Medisch Specialisten met portefeuille opleiding. Al ruim twintig jaar is Brackel vanuit diverse bestuurlijke functies verbonden met demodernisering van de medische vervolgopleidingen. Bij de Federatie doet hij dat onder meer als voorzitter van het project Opleiden 2025. In dit project zet hij zich, met vele betrokkenen in om samen met alle wetenschappelijke verenigingen en in verbinding met opleiders uit clusters 1 en 3, de medische vervolgopleidingen interprofessioneel in te steken. En om daarin actuele en noodzakelijke ontwikkelingen, nieuwe thema’s en innovaties, zoals netwerkzorg, preventie, samen beslissen en e-health, structureel een plaats te geven. Tijdens dit MMV-congres is hij samen met voorzitter van De Jonge Specialist Anne Koppelaar dagvoorzitter.
Anne Koppelaar is aios cardiologie in het Erasmus MC en voorzitter van De Jonge Specialist. Gedurende haar studie geneeskunde en coschappen raakte zij gefascineerd door de cardiologie, nog elke dag is zij blij dat zij in opleiding tot cardioloog is. Zij verbaasde zich soms over hoe dingen geregeld waren of waarom dingen gaan zoals ze gaan. Ergens gedurende het derde jaar van haar medische vervolgopleiding dacht ze: dit kan beter. Veranderingen kwamen er wel maar vaak op kleine schaal. Dus tijd voor grotere projecten. Zij solliciteerde op een bestuursfunctie van De Jonge Specialist. Juni 2022 werd zij voorzitter, nadat ze 1,5 jaar in het dagelijks bestuur had gezeten. Ze zet zich samen met het bestuur in voor een inspirerende, motiverende en goede werkomgeving voor alle jonge dokters waarin individuele ontwikkeling en professionalisering prioriteit hebben. Tijdens het MMV-congres zal Anne Koppelaar samen met Hein Brackel als dagvoorzitter optreden.
Jet Bussemaker is voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Daarnaast werkt ze als hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg bij het LUMC en was zij daarvoor minister van OCW en staatssecretaris van VWS. Bussemaker denkt met RVS graag na over de zorg voor nu én later. Maar vooral ook over waarom het soms zo moeilijk is om tot verandering te komen. ‘Mensen denken al snel: we hebben toch mooi met elkaar bedacht hoe het anders kan? Maar zo werkt een verandering niet. Er is meer nodig. Ook daar zetten we als Raad stevig op in.’ Tijdens het MMV-congres geeft ze haar visie op de toekomst van de zorg en de implicaties daarvan voor op de medische vervolgopleidingen. Bussemaker zal ons laten stilstaan bij de kansen en uitdagingen in zorg en opleiden waarbij we gedwongen zullen worden die vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
Emma Bruns is chirurg in opleiding, onderzoeker en publicist bij onder andere NRC Handelsblad. Zij differentieert momenteel tot traumachirurg in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Naast medisch specialist in opleiding tracht ze met onderzoek en als publicist te verbinden met andere vakgebieden binnen en buiten het ziekenhuis. In 2019 promoveerde zij met een chirurg en een geriater als promotoren. Daarnaast werkte ze enige tijd in onder andere Peru, Bolivia en Zambia. Deze ervaring bracht haar het inzicht dat je juist met minder middelen vaak creatiever en doelgerichter wordt. Bruns doel is om de komende jaren als aios en als toekomstig specialist bij te dragen aan zorg en een opleiding die weer teruggaan naar de kern waar het om gaat en zich niet laat leiden door de grillen van de samenleving. Tijdens dit MMV-congres zal zij vanuit haar persoonlijke perspectief als jonge dokter dieper ingaan op wat die kern voor haar inhoudt. En waar volgens haar de medische vervolgopleidingen op moeten concentreren om de nieuwe dokter optimaal te faciliteren.
Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer, bestseller auteur en voormalig ’trainer van het jaar’. Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. En via trainingen, lezingen en masterclasses brengt ze die kennis en ervaringen naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren en de wereld gewoon een beetje mooier te maken. Onder begeleiding van muzikanten geeft zij tijdens het MMV-congres een keynote over inclusief samenwerken om de zorg van de toekomst vorm te geven: in de kern gaat inclusie over wie waaraan mag meedoen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet. En daarmee gaat inclusie over mensen, grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Kortom het gaat over samenwerken met verschillen.