MMV-congres 2022: De kunst van het opleiden

09:00 - 17:00

ONLINE BIJEENKOMST

Op woensdag 7 december 2022 organiseert de Federatie Medisch Specialisten het MMV-congres 2022. Het thema van het congres dat ook dit jaar weer online plaatsvindt is: De kunst van het opleiden. Naast de plenaire sessies met enkele bijzondere sprekers zijn er meer dan 30 workshops en symposia. Zien we jou ook op 7 december 2022? Schrijf je nu in.

WORKSHOPS EN SYMPOSIA | SPREKERS | PRAKTISCHE INFORMATIE

Banner MMV-congres 2022

Programma

09.00 uur Opening MMV-congres 2022: De kunst van het opleiden

Dagvoorzitters

  • Hein Brackel, kinderarts en bestuurslid Federatie portefeuille Opleiding
  • Anne Koppelaar, aios cardiologie en voorzitter van De Jonge Specialist

Presentator

Plenair ochtend programma

Een muzikale spoedcursus in de kunst van het luisteren door Nicolaas Duin

Iedereen kan luisteren, maar niet iedereen hoort hetzelfde. Tijdens het online MMV-congres zal je als deelnemers veel gaan luisteren, maar hoeveel van deze informatie blijft er uiteindelijk bij je hangen? Nicolaas Duin leert ons in vijf stappen de kunst van het luisteren door middel van direct toepasbare inzichten uit de muziek.

De kunst van het kijken door Roumayne Schepers

Iemand die anders dan anderen doet en anders naar dingen kijkt is kunstondernemer Roumayne Schepers. Zij beschrijft wat je als arts en opleider kunt leren van kunst? Hoe kunst helpt om los te komen van je eigen (voor)oordeel en hoe kunst kan bijdragen aan verbinding? Tijdens haar keynote: De kunst van het kijken gaan deelnemers dit niet alleen horen, maar ook ervaren. Roumayne Schepers neemt deelnemers mee in de wondere wereld van Art Based Learning.

In gesprek over een veilig opleidingsklimaat met Bas Verhoeven

Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een opleiding, is een veilig opleidingsklimaat. Dit geldt zeker ook voor de medische vervolgopleidingen waarin een aios zich vrij moet kunnen voelen om wensen en problemen over zijn opleiding te bespreken. Dit klinkt makkelijker dan het is. Onder leiding van chirurg en opleider Bas Verhoeven praten aios en opleiders over een veilig opleidingsklimaat. Een openhartig gesprek over rolmodellen, afhankelijkheid, open communicatie en de kwetsbaarheid van beiden, de aios en opleider, in opleidingssituaties. 

11.00 uur Pauze

Een pauze van 30 minuten.

11.30 uur Workshopronde 1

12.30 uur Lunchpauze

Een pauze van 45 minuten voor de lunch.

13.15 uur Workshopronde 2

14.15 uur Pauze

Een pauze van 30 minuten.

14.45 uur Workshopronde 3

15.45 uur Plenair middagprogramma

Hoe maak ik zuivere keuzes (in deze onzekere tijden)?

Rob Urgert is een gepromoveerd wetenschapper die besloot om cabaretier te worden. Voor het MMV-congres neemt hij ons mee in de mysterie van de Unconscious Bias. Als zorgprofessional maak je elke dag honderden kleine en grote keuzes. In een interactief programma laat Urgert zien dat die keuzes vaak helemaal niet zo zuiver en weloverwogen zijn als we soms denken. Leun (niet) achterover en laat je meevoeren in deze mentale achtbaan.

16.30 uur Plenaire afsluiting

Met Hein Brackel, Anne Koppelaar en Tamara Markus wordt de congresdag gezamenlijk afgesloten.

Voor en door de beroepsgroep

Het MMV-congres is een congres voor en door de beroepsgroep. Dit congres is voor opleiders, aios, onderwijskundigen, leerhuismanagers, OOR-coördinatoren, bestuurders en andere geïnteresseerden die op interactieve wijze bijgepraat willen worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medische vervolgopleiding. Zoals altijd is er de mogelijkheid om zelf je programma samen te stellen uit een breed aanbod van meer dan 30 workshops en symposia. Ga bijvoorbeeld actief aan de slag met samen beslissen, onderzoek wat compassie je als medisch specialist kan brengen of test jezelf en ontdek of jij al een T-shaped professional bent. Bekijk het online programma voor het totale overzicht aan workshops en symposia.

Kosten

De entreeprijs voor het congres bedraagt €200,- inclusief btw. Voor aios geldt een speciaal tarief van €100,- inclusief btw.

Vragen of meer informatie

Heb je vragen over dit congres? Neem dan contact op met de organisatie via mmvcongres@demedischspecialist.nl.