IZA-congres

Op maandag 4 maart organiseert VWS het IZA-congres 'Samen werken aan zorg en welzijn' voor iedereen die actief is in de zorg en het sociale domein.

In een tijd waarin de zorgsector en het sociale domein voor ongekende uitdagingen staan, is dit congres de plek om geïnspireerd te raken door vernieuwende praktijkvoorbeelden en inspirerende sessies. Of je nu wel of slechts in beperkte mate bekend bent met het Integraal Zorgakkoord (IZA), dit congres biedt de kans om te leren van elkaar, ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het vormgeven van de zorg van morgen. 

Wat kun je verwachten?

 • Inspirerende sprekers
 • Praktijkvoorbeelden en inspiratie
 • Uitgebreide mogelijkheden om in contact te komen met vakgenoten
 • 1.000 vakgenoten bij elkaar
 • Gratis toegankelijk

Deelnemen? Meld je dan hier aan. Er is een beperkt aantal plekken.

Deze sessies kun je bijwonen

We zetten een aantal sessies op een rij die vanuit medisch-specialistisch perspectief interessant zijn. Bekijk hier alle sessies

 • Samen op weg naar toekomstbestendige zorg in de regio Midden-Holland (GHZ) 
  Om 14.45-15.45 uur
  De regio Midden-Holland staat de komende jaren voor een grote uitdaging om de zorg toegankelijk te houden door een bevolkingsgroei van 25% tot 2035. Hiermee groeit de regio drie keer sneller dan gemiddeld in Nederland. De transformatieplannen van het Groene Hart Ziekenhuis en Gedeelde Zorg dragen bij aan het beschikbaar en betaalbaar houden van de zorg in de regio. Samenwerking, draagvlak en gelijkgerichtheid zijn essentieel bij het opstellen van impactvolle transformatieplannen. Hoe pakt men dat in Midden-Holland aan?
   
 • Samen beslissen in de medisch specialistische zorg 
  Om 10.45-11.45 uur
  Samen Beslissen is niet meer weg te denken. Maar waar staan we in de medisch specialistische zorg met Samen Beslissen? Wat is er allemaal voorhanden om te blijven ontwikkelen? En welke randvoorwaarden zijn daar voor nodig?
   
 • Kansrijk opgroeien in de regio Breda (Amphia) 
  Om 14.45 -15.45 uur
  Lef en commitment zijn sleutels tot succes. Het programma Generation A is geboren uit deze visie en heeft als ambitie om door intensieve ketensamenwerking te investeren in een gezondere Generatie A die minder zorg en ondersteuning nodig heeft in de toekomst. Doe in deze sessie inspiratie op over zowel inhoud als proces van een ambitieus IZA-programma.
   
 • Dure geneesmiddelen: voor patiënten nu én in de toekomst 
  Om 14.45 - 15.45
  Hoe zorgen we voor een toekomstbestendig stelsel voor dure geneesmiddelen waarbij er een rechtvaardige balans is tussen beheerste toegang, uitgavenbeheersing en daadwerkelijke waarde van een geneesmiddel voor de patiënt? We nemen jullie in deze sessie mee in de acties die op dit gebied worden ondernomen om dure geneesmiddelen nu en in de toekomst beschikbaar te houden voor patiënten.
   
 • Samen in beweging voor een gezonde regio 
  Sessieronde 1
  Het leefstijlloket is een samenwerking met partners uit het medische en sociale domein. Een logisch gevolg van de visie van het ziekenhuis, waarin het begrip ‘gezondheidswelzijn’ centraal staat. De tweede lijn signaleert, het leefstijlloket is de schakel tussen de tweede, eerste en nulde lijn en de interventie vindt plaats in de omgeving van de patiënt.
   
 • Jeroen Bosch Thuismonitoringcentrum samenwerking in de regio 
  Sessieronde 2
  Regionale thuismonitoring, samenwerking tussen de Jeroen Bosch Huisartsen en Jeroen Bosch Ziekenhuis. Mensen zijn het liefst zo min mogelijk naar hun huisarts of het ziekenhuis, maar willen wel grip houden op hun gezondheid. Sinds 1 november 2023 werken Jeroen Bosch Huisartsen (JBH) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) samen voor de thuismonitoring van patiënten met astma, COPD en hypertensie. Deze samenwerking maakt hen koploper in Nederland op het gebied van thuismonitoren en deze manier van zorg. Met behulp van thuismonitoring kunnen huisartsen, praktijkverpleegkundige en praktijkondersteuners hun dagelijkse praktijk anders inrichten en ruimte creëren voor andere zorg. Daarbij draagt hij bij aan het vergroten van de eigen regie van mensen in de regio Den Bosch.