Voordracht spoedeisende hulp artsen (NVSHA)
Onderzoeksvraag
Is het nodig om bij alle oudere patiënten (≥60 jaar) met licht traumatisch hoofd-/hersenletsel op de spoedeisende hulp een CT-scan van de hersenen te maken?
Onderzoekers
S. M. Coffeng, Kelly A. Foks, Crispijn L. van den Brand, Korné Jellema, Diederik W. J. Dippel, Bram Jacobs, Joukje van der Naalt
Inhoud en impact van het onderzoek
Oudere patiënten (≥ 60 jaar) met licht traumatisch hoofd-/hersenletsel vormen een groeiende populatie op de spoedeisende hulp. Volgens de oude richtlijn die op de Nederlandse spoedeisende hulpen werd gebruikt, was een hogere leeftijd alleen niet voldoende om een CT-scan van de hersenen te laten maken. De oudere patiënt moest nog een ander criterium hebben, zoals specifieke klachten die patiënten hebben door het ongeval en het soort trauma. In dit onderzoek is echter aangetoond dat de bovengenoemde kenmerken bij deze specifieke oudere leeftijdsgroep niet altijd een goede voorspeller zijn voor ernstig letsel van het hoofd, zoals bloedingen. Dit betekent dat oudere patiënten vaak minder of geen klachten hebben als zij op de spoedeisende hulp zijn, maar vaker een ernstiger letsel hebben van het hoofd en/of de hersenen en daarbij een hogere kans op achteruitgang en zelfs overlijden. Daarom bevelen de onderzoekers aan om bij alle patiënten in deze groep een CT-scan van de hersenen te maken, om zeker te zijn dat er geen ernstig letsel aan het hoofd en de hersenen wordt gemist.