Voordracht neurologen (NVN)


Onderzoeksvraag 
Kan het standaard behandelschema van elke vier weken van het MS-medicijn natalizumab worden verlengd door het meten van de bloedwaarden?  

Onderzoekers 
Alyssa A. Toorop, Zoë Ygj van Lierop, Liza My Gelissen, Elske Hoitsma, Esther Mpe Zeinstra, Luuk C. van Rooij, Caspar Ep van Munster, Anke Vennegoor, Jop P. Mostert, Beatrijs Ha Wokke, Nynke F. Kalkers, Erwin Lj Hoogervorst, Jeroen Jj van Eijk, Christiaan M. Roosendaal, Jolijn J. Kragt, Marijke Eurelings, Jessie van Genugten, Jessica Nielsen, Lgf Sinnige, Mark E. Kloosterziel, Edo Pj Arnoldus, Gert W. van Dijk, Willem H. Bouvy, Mark Hj Wessels, Lynn Boonkamp, Eva Mm. Strijbis, Bob W. van Oosten, Brigit A. de Jong, Birgit I. Lissenberg-Witte, Frederik Barkhof, Bastiaan Moraal, Charlotte E. Teunissen, Theo Rispens, Bernard Mj. Uitdehaag, Joep Killestein, Zoé L.E. van Kempen  

Inhoud en impact van het onderzoek 
In de NEXT-MS studie is onderzocht hoe de behandeling van multiple sclerose (MS) gepersonaliseerd kan worden door natalizumab, een veelgebruikt medicijn, aan te passen op basis van individuele bloedwaarden van patiënten. Het doel van dit onderzoek was om te kijken of deze gepersonaliseerde aanpak net zo effectief is als de standaardbehandeling van elke vier weken. Dit bleek inderdaad het geval te zijn: patiënten kunnen hun medicatie minder vaak toegediend krijgen. Het medicijn is dan nog steeds net zo effectief. Daarnaast leidt het geven van minder medicatie tot een lager risico op bijwerkingen.   

Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek is dat het merendeel van de patiënten langer dan vier weken tussen elke behandeling kan krijgen zonder dat het medicijn minder goed werkt. In een subgroep kan meer dan een derde van de MS-patiënten de behandeling om de 7-9 weken kan krijgen. Dit leidt tot een vermindering van ziekenhuisbezoeken met 30-40%, wat het leven van patiënten aanzienlijk ontlast en de kans op bijwerkingen verkleint. Dit onderzoek vermindert dus onnodige ziekenhuisbezoeken, en verbetert de kwaliteit en efficiëntie van de MS-zorg. Deze behandelmethode wordt inmiddels verder onderzocht in meer dan twintig ziekenhuizen in Nederland, waar meer dan 350 patiënten baat hebben bij deze op maat gemaakte zorg.

Lees de publicatie