Voordracht 2023: Interne geneeskunde en Nucleaire geneeskunde
Onderzoeksvraag
Is het veilig, kosteneffectief en patiëntvriendelijk om bij patiënten met een schildklierknobbel een diagnostische schildklieroperatie te vervangen door een PET-CT scan?
Onderzoekers
D. Vriens, L. Dijkhorst-Oei, E.J. de Koster, L. de Geus-Oei, A. Brouwers, E. van Dam, I. van Engen-van Grunsven, W. van den Hout, R.Peeters, T. Klooker, R. Netea-Maier, M. Snel, W. Oyen, EfFECTS trial study group
Impact van het onderzoek
Schildklierknobbels komen zeer vaak voor. Slechts een minderheid daarvan (een op de twintig) is kwaadaardig. Om te bepalen of een knobbel goedaardig of kwaadaardig is, wordt een punctie uitgevoerd. In 25% van de gevallen komt hier geen duidelijke diagnose uit. Landelijke richtlijnen adviseren in dat geval om de halve schildklier met schildklierknobbel te verwijderen. Bij driekwart van de patiënten blijkt de knobbel vervolgens toch goedaardig en was de operatie, het litteken en de eventuele complicaties (waaronder bij 17% een levenslange schildklierfunctiestoornis) dus achteraf onnodig. De EfFECTS-studie toonde aan dat met een PET-CT scan met zekerheid bepaald kan worden of een knobbel goedaardig is. Het aantal onnodige operaties kan hierdoor met 40% worden gereduceerd.