Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar

Hoe zorg je ervoor dat je onder deze extreme werkomstandigheden als zorgprofessional goed voor elkaar én jezelf blijft zorgen? De Federatie verzamelde ten tijde van de COVID-pandemie samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) een aantal initiatieven.
 
Tips en adviezen
 

Mentale gezondheid bij omschakelen van noodzorg naar reguliere zorg - Amsterdam UMC
Kaz de Jong, Hoofd Staff care bij Artsen zonder Grenzen Nederland, geeft tips over hoe om te gaan met de omschakeling van een noodsituatie naar stabilisatiefase aan zorgprofessionals in het Amsterdam UMC. In deze video van een kwartier geeft hij acht tips voor het omgaan met vermoeidheid, verlies aan routine, slapeloosheid en overmoed.

 

 

Persoonlijke coaching

 • Challenge & Support
  De coaches van Challenge & Support staan klaar voor artsen en zorgprofessionals. Het COVID-19 support initiatief is omgevormd tot een kennismaking met coaching, in de vorm van een verkort coachtraject van 3 gesprekken. Dit coachtraject heeft de voordelen van het Challenge & Support Programma, zelf je coach kiezen uit de filmpjes op onze website, zekerheid dat deze coach de juiste ervaring en achtergrond heeft, daarnaast is het laagdrempelig beschikbaar. Interesse? Lees meer
 • Coaches voor medici
  Coaches voor medici is een netwerk van coaches die zelf ook ervaring hebben in de medische wereld en/of arts zijn. Ze bieden kosteloos een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Kijk op de website of mail naar luisterend-oor@coachesvoormedici.nl.
 • Compassion for Care
  Compassion for Care heeft een hulplijn voor zorgverleners. Wie hier gebruik van wil maken kan per e-mail een gratis afspraak maken met een van de ‘luisterprofessionals.
 • SUPPORT Coach - app
  De SUPPORT Coach is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum (AMC) om ondersteuning en zelfhulp te bieden aan mensen die last hebben van psychische klachten, met name traumatische stress klachten, na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. De app is via deze link te downloaden, of in mobiele appstores. De app is te gebruiken naast ondersteunende zorg, maar geen vervanging van zorg

Online begeleide meditaties voor zorgprofessionals
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness, meditatie en zelfcompassie bijdragen aan veerkracht bij stress en aan het vermogen tot zelfregulatie; het bevordert mentale weerbaarheid en gezondheid. BFC Compassionate Care & Mindful Medicine biedt tegen geringe vergoeding dagelijks van 20.30 – 21.00 uur toegang tot online begeleide meditatie aan artsen en andere zorgprofessionals. Lees meer en schrijf je in voor de dagelijkse online meditaties voor zorgprofessionals. Goed zorgen voor jezelf ligt aan de basis van goed zorgen voor een ander!

Psychosociale ondersteuning in ziekenhuizen
In veel ziekenhuizen is tijdens de coronacrisis extra psychosociale ondersteuning, peer support, (bedrijfs)opvangteams, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk, geestelijke gezondheidszorg beschikbaar. Kijk voor de mogelijkheden in uw eigen ziekenhuis.

Contactpunt psychosociale ondersteuning
Kleine ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, gehandicaptenzorginstellingen en huisartsenpraktijken die psychosociale ondersteuning niet zelf in huis hebben, kunnen terecht bij het Contactpunt psycho-sociale ondersteuning zorgprofessionals. Dit centrum is op verzoek van het RIVM en het ministerie van VWS opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het contactpunt biedt een eerste aanspreekpunt voor zorgverleners. Het is een vraagbaak voor advies en kennis voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.

3-daagse training compassievol medisch leiderschap (18 accreditatiepunten)
In complexe tijden als deze wordt van medisch leiders gevraagd hoofd en hart te verbinden bij alle besluiten en alle stappen die genomen worden. In de spreekkamer, in de aansturing van je team of bij het leiden van jouw organisatie. Wil je jouw kwaliteiten van wijs en compassievol leiderschap verstevigen? Volg dan de training compassievol medisch leiderschap. Deze bijscholing vindt plaats van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 oktober 2021. Lees meer over de training.