Prioriteiten Federatie Medisch Specialisten bij de gesprekken over het IZA


1. Faciliteer de zorgprofessionals en daarmee de transitie  

a)  Halveer de administratielast door het weghalen van belemmeringen voor goede gegevensuitwisseling en het kunnen hergebruiken van gegevens, zodat medisch specialisten meer tijd hebben voor hun patiënten: wij pleiten voor technologie die voelt en werkt als één EPD en voor investeringen in de it-infrastructuur en ondersteuning.  

b)  Patiëntgerichte passende zorg vraagt aandacht voor dat wat er voor de patiënt toe doet ('What matters to you'). Dit vraagt meer tijd per patiënt voor samen beslissen en advanced care planning (ook voor de huisarts), tijd die beschikbaar is dankzij adequate it-ondersteuning.  

c)  Haal de belemmeringen weg die de implementatie en bestendiging van op passende zorg gerichte initiatieven hinderen:  

  • Uitkomstgerichte zorg: Door de uitkomstgegevens aan de bron te kunnen vastleggen, en uitkomstinformatie beschikbaar te maken voor de patiënt en de arts voor samen beslissen, leren en verbeteren.  
  • Juiste zorg op de juiste plek (jzojp) en regionale samenwerking: Faciliteer netwerkgeneeskunde van professionals door structurele bekostiging voor initiatieven. Maak landelijke prestatieomschrijvingen over de lijnen heen, zoals het meedenk- en meekijkconsult tussen de huisarts en medisch specialist. Wij roepen zorgverzekeraars op om aandacht te hebben voor de case-mixverzwaring in ziekenhuizen en vragen hen comfort te bieden aan zorginstellingen door meerjarencontracten te sluiten en congruent gedrag te vertonen in de contractering (contractvorm, looptijd en kwaliteitsdossiers).  
  • Zorgevaluatie: Zorg voor structurele bekostiging van evaluatieonderzoek, ook voor de infrastructuur die nodig is om zorgevaluatieonderzoek in de ziekenhuizen uit te voeren (o.a. research nurses, vergoeding van de inspanningen van de betrokken medisch specialisten) en de vergoeding van de zorg die in het onderzoek is opgenomen.  
  • Betrek specialisten bij de afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zij kunnen de inhoud duiden en de implementatie versnellen. Ga van afspraken over productie naar afspraken over kwaliteit.  

d)  Borg de betrokkenheid/inbreng van medisch specialisten en andere zorgprofessionals bij de ontwikkeling van strategie en beleid in de regio en in het ziekenhuis.  

e)  Faciliteer de medisch specialisten met de structurele borging van hun eigen Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten om in samenwerking met andere zorgprofessionals én patiënten te blijven voortgaan op de ingeslagen weg en zo passende zorg mogelijk te maken in de praktijk.

2. Zet de arbeidsmarktproblematiek hoog op de agenda  

Zonder menskracht geen (passende) zorg. Er is een masterplan nodig dat gaat zorgen voor voldoende zorgpersoneel nu en in de toekomst, met oog voor gezond en veilig werken. Verminder de ervaren werkdruk en verhoog de aantrekkelijkheid van het vak (de te hoge administratieve last helpt hier niet bij). Stop met discussies over verplicht dienstverband van medisch specialisten. Dit is een grote demotivator.  

3. Er is een gedeelde visie nodig op de instroom, doorstroom en uitstroom van zorg  

a)  Maak echt werk van preventie. De politiek zal echte stappen aan de voorkant moeten zetten. Anders blijft het voor de zorg dweilen met de kraan open. Durf als politiek belemmeringen op te heffen en investeringen te doen die op korte termijn daadwerkelijk een betekenisvol verschil zullen maken.  

b)  Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de (individuele) arts, maar ook van de overheid en de politiek.  

c)  Er is een bredere visie nodig om de instroom, doorstroom en uitstroom van zorg in het ziekenhuis beter te organiseren als onderdeel van de gehele zorgketen. De instroom in de medisch-specialistische zorg wordt bepaald door de organisatie en beschikbaarheid van zorg elders in de keten én kan dan ook niet los gezien worden van het sociale domein.  

d)  Versterk dus het sociaal domein om te voorkomen dat mensen vanwege sociale problematiek uiteindelijk in het medisch domein terechtkomen.  

e)  Passende medisch-specialistische zorg betekent ook dat zorg volgt na passende doorverwijzing, dat er voldoende zorgcapaciteit beschikbaar is voor de verschillende patiëntgroepen en dat de doorstroom van patiënten naar huis of naar locaties voor vervolgzorg optimaal is geregeld. 

4. Verder ontwikkelen en implementeren van bestaande programma’s voor passende zorg  

a)  Stimuleer, verbreed en bestendig de ontwikkelingen die in gang zijn gezet richting passende zorg door te investeren in programma’s zoals jzojp, uitkomstgerichte zorg en zorgevaluatie en gepast gebruik en zorg voor afstemming tussen deze programma’s.  

b)  Zorg voor een programmatische aanpak van onderzoek, implementatie en evaluatie van gepast gebruik van dure geneesmiddelen.  

c)  Zet in op innovaties. Investeer structureel in wetenschappelijk onderzoek om innovatie van (de organisatie van) zorg te stimuleren.  

d)  Zet bij alles wat je doet ook in op duurzaamheid.