Podcast 8: Dure geneesmiddelen

‘Soms is het heel duidelijk dat er krankzinnige prijzen worden gevraagd voor geneesmiddelen. En soms is dit helemaal niet duidelijk’, vertelt hoogleraar metabole ziektes Carla Hollak in de podcast van de Federatie over dure geneesmiddelen.  
 
Nieuwe geneesmiddelen bieden perspectief aan patiënten met aandoeningen die voorheen niet of nauwelijks te behandelen waren. Maar deze geneesmiddelen zijn vaak duur. Hoe komt dit? En zijn dit reële prijzen? Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem gaat hierover in gesprek met hoogleraar reumatologie Sander Tas, ziekenhuisapotheker Yu Han Kho en hoogleraar metabole ziektes Carla Hollak.  
 
‘Wat je ook kan voorstellen is dat als een farmaceutisch bedrijf enorm veel heeft verdiend aan een middel, omdat het goed werkt en goed is voorgeschreven, dat je dan bij een bepaald bedrag van bijvoorbeeld 5 miljard euro winst, de prijs verlaagd. Om als farmaceut toch een beetje maatschappelijk verantwoord je middel op de markt te brengen’, stelt hoogleraar reumatologie Sander Tas voor. ‘Ik weet wel dat er een aantal farmaceuten zijn die kijken naar een ander prijsmodel. Maar dat staat nog erg in de kinderschoenen’, vult ziekenhuisapotheker Yu Han Kho aan.  

Meer luisteren?

Over de podcast

In de podcast Stem van de dokter gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen, zoals verpleegkundigen, patiënten en ziekenhuisbestuurders, in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Denk aan passende zorg, maatschappelijke rol van medisch specialisten, het tekort aan verpleegkundigen, de inhaalzorg en meer.

Beluister onze podcast ook op Spotify of iTunes.