Podcast Misinformatie: ‘Sociale media zijn een meningenmachine’
Op sociale media gaan berichten rond dat zonnebrand kankerverwekkend is, dat vaccinaties onveilig zijn of dat natuurlijke anticonceptie juist veilig is. De verspreiding van misinformatie is een groeiend probleem in de zorg. Wat zijn de ervaringen van dermatoloog Annemie Galimont? En hoe ga je met patiënten om die hier vragen over hebben? ’Het is heel lastig, maar probeer zonder oordeel naar een patiënt te luisteren en heb compassie.’
‘Sociale media zijn een meningenmachine, waar feiten en meningen door elkaar lopen’, vertelt hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht, José van Dijck. Wat is het belang van mensen die (on)bewust misinformatie verspreiden? En welk effect heeft het loslaten van het factchecking-programma van Meta op de verspreiding van misinformatie?
In deze podcast spreken Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting en co-host en internist Annika Berends met hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht, José van Dijck en met dermatoloog en zelf actief bestrijder van misinformatie Annemie Galimont.
Hoe kijkt José van Dijck naar dokters die op sociale media actief informatie delen? En welke tips heeft Annemie Galimont voor medisch specialisten? ‘Ik adviseer elke dokter om een online gluuraccount aan te maken, zodat je zelf ervaart in welke krochten van het internet patiënten terechtkomen.’
Meer luisteren?
Over de podcast
In de podcast Stem van de dokter gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Beluister alle afleveringen van de podcast Stem van de dokter ook op Spotify of Apple Podcasts.