stemvandedokter

Podcast 13: Armoede, een van de grootste gezondheidsproblemen

Zes op de tien huishoudens in Nederland komen niet of moeilijk rond, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. En bijna een miljoen mensen leven binnenkort onder de armoedegrens als er geen nieuw steunbeleid komt vanuit de overheid, meldt het CPB begin dit jaar. Uit een enquête van de Federatie onder medisch specialisten blijkt dat dit onderwerp leeft. Meer dan de helft van de ondervraagden, 67 % merkt dat de toenemende armoedekloof ook een toenemende gezondheidskloof veroorzaakt. In deze podcast gaan Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting, co-host en intensivist Ilse van Stijn in gesprek met psychiater Birit Broekman over armoede.
 
‘Armoede is een van de grootste gezondheidsproblemen die we kennen, geeft Piet-Hein Buiting aan. En we weten dat armoede een enorme impact heeft op de gezondheid.’ Mensen die in armoede leven hebben een groter risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en ook psychische klachten. Hoe ga je daarmee om en welke rol hebben medisch specialisten?
 
‘Ik denk dat je als medisch specialist de verantwoordelijkheid hebt om altijd de verdiepende vraag te stellen. Als een patiënt niet therapietrouw is, waardoor komt dat dan?’ vertelt intensivist Ilse van Stijn. Psychiater Birit Broekman deelt in de podcast haar ervaringen met de POP-poli van het OLVG. De POP-poli is een adviespolikliniek voor zwangere vrouwen met psychiatrische klachten. Birit Broekman ziet vooral een toekomst in de samenwerking rondom kwetsbare psychiatrische patiënten. ‘Mijn droom is dat we als medisch specialisten steeds meer een netwerk vormen rondom de patiënt. Een voorbeeld is de POP-poli waarin een psychiater, kinderarts en gynaecoloog samenwerken. Het is belangrijk dat we als medisch specialisten oog hebben voor ziektes die verder gaan dan het eigen vakgebied.’

Meer luisteren?

Over de podcast

In de podcast Stem van de dokter gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Beluister alle afleveringen van de podcast Stem van de dokter ook op Spotify of Apple Podcasts.