Podcast 11: 'Durf vragen te stellen over artificial intelligence'

‘Het toepassen en implementeren van artificial intelligence (AI) in de zorg is teamsport! Elke nieuwe tool is een verandering in het dagelijkse werk en de uitdaging is om deze verandering zo klein mogelijk te houden. De techniek is daarbij vaak niet de uitdaging’, vertelt Bart Geerts ondernemer en anesthesioloog (niet praktiserend). Hij omschrijft AI als volgt: een computer oplossingen laten bedenken waar normaal menselijke intelligentie voor nodig is. 
 
Er is steeds meer aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligentie in de medisch-specialistische zorg. Wat betekent AI voor de medisch specialist en voor de patiënt? Daarover gaat Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting in gesprek met Bart Geerts, ondernemer en anesthesioloog (niet praktiserend) en betrokken bij het netwerk AI van de Federatie en met radioloog Carolien Toxopeus, werkzaam in het OLVG.  

Hun eigen interesse in techniek kwam meestal voort uit frustratie over hoe iets beter of handiger opgelost kan worden. Allebei zijn ze enthousiast over wat AI kan bieden in de zorg. Welke mogelijkheden en dilemma’s zien Bart Geerts en Carolien Toxopeus? En hoe krijg je je collega’s net zo enthousiast over AI?

‘Durf vooral vragen te stellen over AI! Dat is mijn advies aan collega’s die nog niet veel weten over wat AI kan bieden. Ik zie het als mijn rol om daarbij altijd te helpen’, zegt Carolien Toxopeus. 

Shownote: Leidraad kwaliteit AI in de zorg

Meer luisteren?

Over de podcast

In de podcast Stem van de dokter gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Beluister alle afleveringen van de podcast Stem van de dokter ook op Spotify of Apple Podcasts.