Podcast 14: Jonge dokters: ‘Ons vak is prachtig, maar het is ook complexer geworden’

Tijden veranderen, en dat geldt ook voor hoe jonge dokters naar de wereld, hun werk en hun leven kijken. In deze podcast aflevering spreken Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting en co-host Ilse van Stijn met Anne Koppelaar en Tim Dekker, twee jonge dokters in opleiding. Hoe kijken zij naar de toekomst van hun vak? Waar maken zij zich zorgen over en welke kansen zien zij?

Volgens internist-nefroloog in opleiding Tim Dekker is zijn vak een stuk complexer geworden. Zeker als hij oude patientendossiers leest en die vergelijkt met zijn huidige werk. Ook zegt hij zich zorgen te maken over het tekort aan verpleegkundigen in de zorg. Ilse van Stijn (per 1 april bestuurslid van het Hagaziekenhuis) schetst een beeld van haar tijd als jonge dokter. ‘Er is veel veranderd. De hiërarchie was vroeger echt anders. Als jonge dokter werd je tijdens de opleiding veel meer losgelaten. De gedachte was toen dat je vooral veel vlieguren moest maken.’

Anne Koppelaar benadrukt in de podcast hoe belangrijk het is om het vak aantrekkelijk te houden. ‘Je ziet nu al een terugloop in het aantal anios. Er melden zich minder anios en er zijn veel openstaande vacatures voor anios. Daar moeten we echt mee aan de slag.’ Ilse vult aan dat ze daarin ook een rol ziet voor (jonge) dokters om vaker positieve aspecten van het vak uit te dragen. ‘We mogen echt laten zien hoe mooi het vak is en hoe dankbaar het is om dit vak uit te oefenen.’

In verband met de nieuwe functie als bestuurder van het Hagaziekenhuis was dit de laatste aflevering van co-host Ilse van Stijn. We bedanken Ilse voor haar waardevolle bijdrage aan de podcast! We wensen haar een hele mooie carrière als bestuurder in de zorg.

Meer luisteren?

Over de podcast

In de podcast Stem van de dokter gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Beluister alle afleveringen van de podcast Stem van de dokter ook op Spotify of Apple Podcasts.