Podcast 10: Tekorten medische hulpmiddelen

‘Aan allerlei materialen die urologen dagelijks gebruiken zijn tekorten. En dan word je plotseling geconfronteerd met het feit dat een bepaald katheter er niet meer is. Of een onderdeel van een instrument dat ik voor een prostaatoperatie nodig heb is er opeens niet', vertelt uroloog Bart van Bezooijen in de podcast van de Federatie. Hij heeft regelmatig te maken met een tekort aan medische hulpmiddelen.

Hoe ontstaan deze tekorten? En hoe groot is dit probleem? Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting gaat hierover in gesprek met uroloog Bart van Bezooijen en klinisch fysicus Lieke Poot. Tom Hoeben, manager inkoop van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, belt in tijdens de podcast.

Steeds vaker kondigen ook leveranciers aan dat er een tekort zal ontstaan aan bijvoorbeeld implantaten of protheses. Tom Hoeben zegt heel veel te merken van de tekorten. ‘Het effect is dat er continu 60 tot 80 producten niet leverbaar zijn.’ 

Volgens klinisch fysicus Lieke Poot ontbreekt een landelijk overzicht van de aantallen medische hulpmiddelen die in Nederland op de markt zijn. ‘Dat overzicht hebben we van medicijnen wel. Daarbij gaat het om iets minder dan 15.000. De schatting is dat er een half miljoen medische hulpmiddelen op de Nederlandse markt zijn.’

 

Meer luisteren?

Over de podcast

In de podcast Stem van de dokter gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Beluister hier alle afleveringen van de podcast. Je vindt de podcast de Stem van de dokter ook op Spotify of Apple Podcasts.