Zorgverzekeraar moet niet op de stoel van de dokter gaan zitten
Zorgverzekeraars hebben een belangrijke rol in het betaalbaar houden van het zorgstelsel. Maar het moet niet zo zijn dat ze op de stoel van de medische professional gaan zitten. Dat zei voorzitter Frank de Grave vandaag in de uitzending van BNR nieuwsradio.
Hij ging in op de bemoeienis van zorgverzekeraars bij het vaststellen van behandelnormen en noemde het voorbeeld van borstkankerbehandelingen. Medisch specialisten hebben hiervoor de norm van minimaal 50 behandelingen per jaar ontwikkeld. Frank de Grave: “Het is duidelijk dat er een relatie is: als je meer ervaring hebt met bepaalde behandelingen dat je dan daarin beter wordt.”
Maar een aantal zorgverzekeraars hebben nu hun eigen norm gemaakt en verder opgehoogd. VGZ stelt de norm voor borstkankerbehandelingen op minimaal 100 per jaar, CZ op 150 per jaar. Frank de Grave hierover: “Maar als de medische professionals, ook internationaal afgestemd, normen ontwikkelen, waar halen zorgverzekeraars dan de argumentatie vandaan om te zeggen: ‘wij weten dat beter dan de professional,’ met alle gevolgen voor de patiënt. Daar heb ik grote moeite mee.