Vandaag op de deurmat: De nieuwste Medisch Specialist
Vandaag valt de nieuwste editie van De Medisch Specialist bij u op de deurmat. In dit nummer onder meer een interview met Frank de Grave die per 1 januari afscheid neemt als voorzitter van de Federatie. Daarnaast aandacht voor de vraag ‘wat te doen met knelpunten in werkroosters nu aios de vervolgopleiding sneller doorlopen?’ Ook leest u over de impact van incidenten. Uiteraard gaat daarbij veel aandacht uit naar de patiënt, maar wie zorgt er voor de dokter?
‘Het werk is nooit klaar’, benadrukt vertrekkend voorzitter Frank de Grave terwijl hij terugblikt op zes jaar voorzitterschap bij de Federatie. Een periode waarin veel is bereikt. ‘De Orde was een verdeelde organisatie, en een verdeeld huis is rampzalig. Je kunt alleen krachtig zijn als je met één stem spreekt. Ik zag het als mijn opdracht om die verdeeldheid om te buigen naar kracht en gezamenlijkheid. De structuur is inmiddels veranderd, maar de cultuur van gezamenlijkheid moet ook steeds meer een plek krijgen in de hoofden van de dokters. De bereidheid om in elkaar te investeren moet je dus telkens opnieuw bevechten.’
Slimmer diensten invullen
De individualisering van de opleidingsduur heeft grote impact op de bedrijfsvoering van ziekenhuizen. ‘De urgentie is hoog’, zeggen deelprojectleider Bedrijfsvoering Lotte Rijksen en chirurg en opleider Bas Wijnhoven. ‘Bijna iedere specialist merkt dat er gaten vallen in roosters nu aios een ander – korter – opleidingstraject volgen dan voorheen.’ Maar met de huidige werkdruk kun je niet van medisch specialisten verlangen dat iedereen maar een tandje bijzet. Vanuit de Federatie willen we een constructieve oplossing bieden, die de bedrijfsvoering een stap vooruithelpt en ingericht is op de toekomst. Samen met enkele medisch specialisten hebben we daarom een instrument ontwikkeld waarmee elk ziekenhuis praktisch aan de slag kan.’
Wie zorgt er voor de dokter?
Bij een incident in het ziekenhuis is de patiënt het voornaamste slachtoffer. Maar onderschat niet hoeveel impact dit heeft op de betrokken arts. Medisch specialisten Hans Ablij en Liesbeth Jansen vertellen openhartig over hun ervaringen na een ingrijpend incident.
En verder…
In deze editie van De Medisch Specialist geeft Arend Arends, voorzitter van de Commissie Richtlijnen, zijn visie op richtlijnontwikkeling: welke stappen zijn er gezet en welke uitdagingen liggen er? Ook leest u over gevolgen van de Jeugdwet voor de dagelijkse praktijk binnen de jeugd-ggz En last but not least: de ziekenhuisapothekers. Behalve bereider en leverancier van medicijnen zijn zij steeds vaker ook inkoper, veiligheidsbewaker, medebehandelaar en hulpverlener. Tjalling van der Schors en Mirjam Crul geven een kijkje in hun dagelijkse praktijk.