Tros Radar maandag 21 maart over pijn na liesbreukoperaties

Aanstaande maandag 21 maart om 20.30 uur op NPO 1 zal het programma Tros Radar aandacht besteden aan pijn na liesbreukoperaties. In dit programma komen naast patiënten, ook chirurgen aan het woord. Het betreft Rudi Roumen en Marc Scheltinga, chirurgen uit het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Zij zijn experts op het gebied van operaties na liespijn. Ook Maarten Simons uit het OLVG in Amsterdam komt aan het woord. Hij is eveneens specialist op dit gebied en coördinator van de internationale richtlijn voor behandeling van patiënten met een liesbreuk. Zij lichten onder meer toe wat een liesbreuk is, hoe een operatie in zijn werk gaat en wat te doen als mensen na een operatie te lang pijn hebben. Daarnaast wordt een patiënt gevolgd tijdens een hersteloperatie waarbij een “matje” wordt verwijderd, uitgevoerd in het Máxima Medisch Centrum.

Liesbreukoperaties

Een liesbreuk is een gat in de buikwandspieren, waardoor de buikinhoud (meestal darmen) kan uitpuilen en bekneld kan raken. De patiënt voelt dan een zwelling in de lies. Vaak geeft een liesbreuk zelf al behoorlijke pijn. Hier is operatief iets aan te doen. Vroeger werd het gat gewoon dicht gehecht, maar in de loop van de tijd kwam de breuk weer terug. Dat liep op tot zeker 30% van de patiënten. Met de introductie, begin jaren 90, van een kunststof “matje” ter versteviging van het gat, ging het percentage terugkerende liesbreuken drastisch omlaag, naar minder dan 5% van de patiënten.

Pijnklachten na een operatie

In Nederland vinden circa 30.000 liesbreukcorrecties per jaar plaats. Rond de 10% van de mensen houdt enige vorm van pijn na een liesbreukcorrectie. Bij 2% is dat dusdanig ernstig, dat men niet normaal kan functioneren. 2 op de 100 lijkt weinig, maar het gaat in Nederland dan nog altijd om 600 patiënten per jaar. De pijn is meestal het gevolg van beschadiging of beknelling van lieszenuwen of de zaadstreng. In enkele gevallen komt het door het gekrompen of opgekrulde matje zelf.

Herziening richtlijn

Volgens de wereldrichtlijn liesbreukchirurgie is de correctie van een liesbreuk bij een volwassene het beste uit te voeren met een matje ter versteviging van de lies. Dit kan via een open snede waarbij het matje van voren ingebracht wordt en met een kijkoperatie via drie kleine sneetjes met een camera. Deze techniek wordt steeds vaker toegepast, maar is niet voor iedere patiënt of type liesbreuk geschikt. Onderzoek toont aan dat na een kijkoperatie er minder postoperatieve pijn ontstaat. Op dit moment is een internationale werkgroep, waarin Nederland het voortouw neemt, bezig de Nederlandse richtlijn uit 2003 en de Europese richtlijn uit 2009 te herzien. Een belangrijk thema is aandacht voor patiënten met ernstige pijnklachten. De nieuwe richtlijn is in de zomer van 2016 klaar.

Wat te doen als de pijn te lang voortduurt?

Iedere patiënt kan na een operatie pijn houden. Maar bij heftige pijn die langer dan drie maanden na de operatie aanhoudt, moet de patiënt aan de bel trekken. Het is van belang dat de patiënt dan een afspraak maakt met zijn behandelend arts. Deze bekijkt samen met de patiënt en in samenwerking met diverse pijnspecialisten wat de mogelijkheden zijn om de pijnklachten te behandelen. Er zijn verschillende behandelingen, zoals pijnbestrijding met tabletten, het geven van injecties en zenuwblokkades. In Nederland kunnen patiënten in verschillende ziekenhuizen terecht waar men gespecialiseerd is in hersteloperaties vanwege liespijn na liesbreukchirurgie. Bij een hersteloperatie kunnen beknelde zenuwen worden geopereerd, of in zeldzame gevallen een deel van het matje of het gehele matje worden verwijderd.