Stopzetten vergoeding op maat gemaakte medicatie onverantwoord

Zorgverzekeraars hebben per 1 maart 2015 de vergoeding van 105 afzonderlijke medicijnpreparaten stopgezet. Het betreft bereidingen van geneesmiddelen die niet standaard in de handel zijn maar specifiek en op maat voor de patiënt worden bereid in de apotheek. Pas vier dagen daarvoor, op 25 februari is deze maatregel aangekondigd.

Geen overleg vooraf met medisch specialisten

De Federatie Medisch Specialisten vindt het onbegrijpelijk dat over deze maatregel vooraf geen overleg met de Federatie is geweest. De argumentatie van de zorgverzekeraars voor het stopzetten van de vergoeding beperkt zich tot de conclusie dat deze middelen ook zonder recept verkrijgbaar zijn of “niet rationeel” zouden zijn. Hiermee gaan de zorgverzekeraars op de stoel van de medisch specialist zitten. Het is aan de behandelend medisch specialist om te bepalen welk geneesmiddel, in welke toedieningsvorm en in welke dosering het meest effectief zal zijn in de behandeling. Hierbij staat voorop: wat is hierbij het meest geschikt voor de patiënt?

Voorbeelden speciale bereidingen

Met name binnen de kindergeneeskunde en de dermatologie zijn “op maat” bereidingen essentieel voor een goede behandeling. Voor jonge kinderen die niet goed tabletten kunnen doorslikken is vloeibare diclofenac (een pijnstiller) een passend alternatief dat bovendien ook nog eens flexibeler gedoseerd kan worden. Deze tussentijdse en plotselinge wijziging in de lijst van verzekerde geneesmiddelen leidt tot onnodige onrust bij patiënten en heeft direct effect op de behandeling en therapietrouw. De Federatie roept de verzekeraars op om bij dit soort wijzigingen eerst in overleg te gaan met de medische professionals.