‘Solidariteit is belangrijk maar niet oneindig’
Patiënten vragen om een eigen bijdrage voor een second opinion wanneer daar geen medische noodzaak voor bestaat is ‘helemaal niet onredelijk’. Dat zegt Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie van de Universiteit van Tilburg en hoofdeconoom van onderzoeksbureau Ecorys. Canoy reageerde gisteren in het radioprogramma Stand.nl op een suggestie van OMS-voorzitter Frank de Grave om patiënten een gedeeltelijke eigen bijdrage te laten betalen voor een second opinion na een duidelijke diagnose.
Canoy hekelt de afhoudende reacties van verschillende politieke partijen op de suggestie van De Grave. ‘Verworven rechten worden door sommige politieke partijen gezien als iets absoluuts. Als iets wat nooit aangetast mag worden. En dan wordt al heel snel gezegd dat er een tweedeling in de zorg ontstaat of dat het de solidariteit aantast. Solidariteit is heel belangrijk maar is niet onbegrensd. Er zijn nu eenmaal zaken die we niet essentieel vinden en die nu ook al in het aanvullende pakket zitten. Dat toont aan dat solidariteit niet oneindig is. Ik vind dat je op alle facetten van wat we nu noodzakelijke zorg vinden, dat nu dus in het basispakket zit, dat je daar kritisch naar moet kijken. Is het inderdaad iets waarvan het redelijk is dat het vergoed wordt? Of is het redelijk dat het in het aanvullende pakket zit en dat mensen daar deels zelf voor betalen? Dat is een discussie die je voor elk onderdeel van het basispakket mag voeren’, aldus de Tilburgse hoogleraar.
Volgens Canoy is er sprake van een maatschappelijke tendens waarbij consumenten en patiënten zich eisend opstellen ten opzichte van producenten. ‘In dit geval zijn dat dan zorginstellingen en medisch specialisten. Men gaat niet meer zo snel alleen op de autoriteit van de arts af. Dat heeft goede kanten, want dat houdt artsen scherp. Maar soms kun je ook doorschieten.’