Richtlijn Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) geactualiseerd
Recentelijk (in 2021) is de MIRA-trial, een ZonMw doelmatigheidsstudie, gepubliceerd. Dit Nederlandse onderzoek heeft aanleiding gegeven tot een herziening van de richtlijnmodule LNG-IUD versus endometriumablatie. Deze module is onderdeel van de richtlijn Hevig menstrueel bloedverlies (HMB).
Een levonorgestrelhoudend spiraal (levonorgestrel-releasing intrauterine device; LNG-IUD) en endometriumablatie zijn beide behandelingen voor hevig menstrueel bloedverlies en ze lijken gelijkwaardig in effectiviteit. Beide behandelingen hebben echter voor- en nadelen. In deze aangepaste module is gekeken naar de effectiviteit van een levonorgestrelhoudend spiraal vergeleken met endometriumablatie bij patiënten met hevig menstrueel bloedverlies zonder myomen/adenomyose.
De aanbeveling luidt: Behandel vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies zonder myomen of adenomyose (bij geschiktheid van het cavum uteri) en een toekomstige kinderwens met een levonorgestrelhoudend spiraal. Bespreek bij vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies zonder myomen of adenomyose en zonder kinderwens (bij geschiktheid van het cavum uteri) de volgende punten:
- De voor- en nadelen van een levonorgestrelhoudend spiraal en endometriumablatie.
- Dat na behandeling met een levonorgestrelhoudend spiraal wel een endometriumablatie mogelijk is, maar na een endometriumablatie mogelijk geen levonorgestrelhoudend spiraal kan worden geplaatst.
- Wijs de vrouw vooraf op de noodzaak van aanvullende anticonceptie na endometriumablatie behandeling en bespreek de diverse opties voor anticonceptie.
Samenwerking
De richtlijn is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. De herziening is gefinancierd door ZE&GG en ZonMw in het kader van het Versnellingsprogramma duidingen evaluatieonderzoek.