Project zet vrouwengezondheid op de kaart
Vrouwspecifieke aandoeningen, zoals endometriose en bekkenbodemklachten, hebben lange tijd onvoldoende aandacht gekregen in de medische wereld. Dit heeft geleid tot onderdiagnose, vertraagde behandelingen en een gebrek aan begrip. Om deze problematiek aan te pakken, hebben de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en WOMEN Inc. het project Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen geïnitieerd. Het resultaat is een reeks concrete actieplannen die richting geven aan de zorg.
Het project Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen richt zich op gezondheidsproblemen die uitsluitend vrouwen treffen, zoals bijvoorbeeld menstruatiestoornissen, de overgang en zwangerschaps- of bevallingsgerelateerde bekkenbodemschade. Een gebrek aan kennis over zulke vrouwspecifieke aandoeningen zorgt namelijk voor onnodig leed.
Elke vrouw krijgt minimaal één keer gedurende haar leven te maken met een dergelijke aandoening. De klachten kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven, variërend van chronische pijn tot verminderde vruchtbaarheid en psychosociale problemen. Het doel van het project is het vergroten van aandacht en kennis over behandelingen van vrouwspecifieke aandoeningen, zodat vrouwen eerder benodigde hulp zullen zoeken en passende zorg zullen krijgen.
Onderzoek en resultaten
In de eerste fase van het project werden een witte vlekkenanalyse en impactanalyse uitgevoerd. Hierin werd onderzocht wat al bekend is over vrouwspecifieke aandoeningen, hoe vaak ze voorkomen, wat de impact ervan is voor de vrouwen zelf en welke impact het heeft op de gehele maatschappij. De tweede fase richtte zich op drie geprioriteerde thema's: bekkenbodem, cyclus en hormoon. Voor elk thema zijn concrete agenda's ontwikkeld die zich richten op de wetenschap, maatschappelijke bewustwording en de implementatie van bestaande kennis in de zorg. Bekijk het rapport hier.
Impact en vervolg
De uitkomsten van het project geven richting aan toekomstig onderzoek en beleid op het gebied van vrouwengezondheid. De ontwikkelde plannen vormen een goede basis voor vervolgprojecten binnen het Nationaal Programma Vrouwengezondheid van ZonMw en zijn een mooie blauwdruk voor de nog ontbrekende en noodzakelijke structurele aanpak om de vrouwengezondheidszorg te verbeteren. Het symposium Vrouwspecifieke aandoeningen op 10 december 2024 vormde het startpunt voor het openstellen van het programma van ZonMw, waar nu aanvragen kunnen worden ingediend, en voor de alliantievorming met alle betrokken stakeholders.
Samenwerking
Het project is een gezamenlijke inspanning van diverse experts en belanghebbenden. De projectgroep bestaat uit (uro)gynaecologen, vertegenwoordigers van WOMEN Inc., psycholoog-seksuologen, huisartsen, bedrijfsartsen, Patiëntenfederatie Nederland en patiëntvertegenwoordigers van diverse patiëntenverenigingen en Voices4Women. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft methodologische ondersteuning geboden bij de totstandkoming, organisatie en uitvoering van het project. ZonMw financierde het project.