Onderhandelen doet u zo

Medisch specialisten behandelen niet alleen, ze onderhandelen ook steeds vaker. Ze zijn meer betrokken bij het management van hun eigen medische staf en dat van het ziekenhuis. Hoe u als medisch specialist goed kunt onderhandelen, bijvoorbeeld met de ziekenhuisdirectie en zorgverzekeraars, leest u in de nieuwe editie van De Medisch Specialist. Het magazine van de Federatie Medisch Specialisten ligt donderdag 31 maart op de deurmat van zo’n 20.000 medisch specialisten.

Teamcoach Wout Raadgers, die namens de VvAA en de Academie van Medisch Specialisten onderhandelworkshops geeft, legt in De Medisch Specialist uit dat goede voorbereiding essentieel is. ‘Medisch specialisten kunnen ontzettend goed uitleggen waarom iets moet gebeuren. De crux zit ‘m echter in het vervolg: als de directie vrijwel meteen aangeeft dat een – ik noem maar wat – medisch inhoudelijke innovatie financieel niet haalbaar is, loopt een overleg snel vast. Dat kun je vooraf incalculeren door na te denken over de te nemen hobbels. Hoe kun je aan budget komen? Zijn er volgend jaar wel mogelijkheden? Vraag door en kijk waar ruimte zit.’

Tops en flops

Andere tips zijn: heb geduld en neem kleine stappen. En: onderhandelen kan ook informeel. Raadgers. ‘Bij onderhandelen denk je vaak aan formele gesprekken. Je kunt echter ook op informeel vlak tot een resultaat komen. Dat kost tijd, maar wil je de bereidheid van een andere partij vergroten, dan moet je die partij ook de gelegenheid geven om jou beter te leren kennen.’ In het artikel geven Rob Dillmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Isala te Zwolle, en Marcel Levi, internist en voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC te Amsterdam, nog meer ‘tops en flops’ bij onderhandelen met de raad van bestuur.

En verder…

Verder in De Medisch Specialist aandacht voor de lusten en lasten van registraties, de rol van een externe deskundige bij kwaliteitsvisitaties, de wijze waarop aios regie krijgen over hun opleiding, en nog veel meer.