OMS wil meer focus op infectiepreventie

In Nederlandse ziekenhuizen loopt gemiddeld 7 procent van de patiënten een ziekenhuisinfectie op. Dat is 1 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) in Stockholm. Het relatief hoge percentage wordt door het Zweedse onderzoeksinstituut deels verklaard door de korte ligduur van patiënten in Nederland.

Bezorgd

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) is bezorgd over het aantal ziekenhuisinfecties. Onlangs benoemde het door de OMS gefaciliteerde Netwerk Medisch Specialisten Patiëntenveiligheid infectiepreventie als een van de belangrijkste speerpunten bij het verbeteren van de patiëntveiligheid. Zo zal later dit jaar een nationale themaweek aan infectiepreventie worden gewijd.

besparen

Door te werken aan betere infectiepreventie en hygiëne rond de operatietafel dragen medisch specialisten actief bij aan patiëntveiligheid en besparen zij aanzienlijk op zorgkosten, stelt de OMS. Afhankelijk van de infectie lopen de extra kosten per patiënt uiteen van enkele duizenden tot 20.000 euro.

Interventies

Samen met partners binnen de VMS-veiligheidsagenda benoemde de OMS een viertal interventies die wondinfecties na een operatie kunnen voorkomen: hygiënediscipline (bijvoorbeeld handenwassen), antibioticaprofylaxe (toedienen van antibiotica voor een operatie), niet preoperatief ontharen en perioperatieve normothermie (zorgen dat de lichaamstemperatuur niet te warm of koud is).