Nivel: Weinig potentieel vermijdbare schade in zelfstandige klinieken
Uit onderzoek van het Nivel naar de patiëntveiligheid in de zelfstandige klinieken blijkt dat in 7% van de onderzochte dossiers sprake was van zorggerelateerde schade. Vaak gaat het om bekende risico’s van een specifieke behandeling, zoals het risico op een nabloeding, trombose of een infectie na een operatie. In 1,6% van de gevallen was sprake van potentieel vermijdbare schade. Uit het onderzoek blijkt ook dat patiënten doorgaans tevreden waren over de behandeling die ze ondergingen en dat er nog verbetering in de dossiervoering mogelijk is.
Van de zorggerelateerde schades die in het dossieronderzoek aangetroffen werden, ging het in meer dan 80% van de gevallen om schade ontstaan rondom het chirurgisch proces. Zoals infecties na de ingreep, het achterblijven van lensresten bij een staaroperatie en het oplopen van een botbreuk bij het plaatsen van een heupprothese. Daarnaast ontstond er ook schade, zij het in mindere mate, rondom de diagnostiek en het gebruik van medicatie.
Zelfstandige klinieken leveren steeds meer verzekerde zorg voor relatief gezonde patiënten. Kwetsbare en zeer complexe patiënten mogen niet in een kliniek behandeld worden. Door de toename van geleverde zorg is het van belang om de patiëntveiligheid in kaart te brengen en, indien nodig, te verbeteren. Het Nivel onderzoek is het eerste uitgebreidere dossieronderzoek in zelfstandige klinieken. Aan het onderzoek hebben 17 klinieken deelgenomen, dit is een responspercentage van 13%. Gezien de relatief lage respons, kunnen de resultaten niet zonder meer vertaald worden naar de hele sector. Voor het dossieronderzoek analyseerden het Nivel 320 dossiers van patiënten die in 2019 een behandeling in een kliniek hebben ondergaan binnen de specialismen bariatrische chirurgie, cardiologie, dermatologie, oogheelkunde, orthopedie of plastische chirurgie.