Nieuwe richtlijn Kinder Diagnostische Referentieniveaus (DRN’s)

Op basis van de laatste Nederlandse data is een nieuwe richtlijn diagnostische referentieniveaus (DRN’s) bij kinderen opgesteld. Meer uniformiteit tussen ziekenhuizen was wenselijk, aangezien röntgenstraling schadelijk kan zijn.

Uit de praktijk is bekend dat variatie bestaat in de stralingsbelasting van CT, bucky en doorlichtingonderzoeken bij kinderen. Daarnaast kan de kwaliteit van de beelden variëren, wat onwenselijk is voor de diagnostiek. Het is de taak van de klinisch fysicus, radioloog en radiodiagnostisch laborant om zorg te dragen voor een zo laag mogelijke stralingsbelasting voor de patiënt bij een adequate beeldkwaliteit. Om die reden was er behoefte aan een nieuwe richtlijn.  

Wat zijn diagnostische referentieniveaus

Diagnostische referentieniveaus helpen bij het balanceren van de risico-batenverhouding van diagnostische beeldvorming. Ze zorgen ervoor dat de patiënt de minimale hoeveelheid straling ontvangt die nodig is om de nodige informatie te krijgen. Zo wordt het potentieel risico van ioniserende straling geminimaliseerd. De Europese richtlijn DRN’s adviseert om nationale DRN’s te gebruiken. Echter zijn de Nederlandse DRN’s voor kinderen gebaseerd op verouderde en niet-volledig Nederlandse data. Ook ontbreken DRN’s voor sommige protocollen die wel vaak in de praktijk worden gebruikt. Om deze redenen is het richtlijnproject gestart.

Inhoud van de richtlijn

Op basis van systematische dataverzameling en literatuuranalyse zijn Nederlandse DRN’s voor kinderen vastgesteld. Het gaat om DRN’s voor veelvoorkomende protocollen bij drie radiologische modaliteiten: CT, bucky en doorlichting. Per modaliteit is een aparte module opgesteld waarin de methode voor het vaststellen van de DRN wordt omschreven, DRN’s voor kinderen worden gegeven en een implementatieplan is beschreven voor de toepassing van DRN’s in de praktijk. Onderdeel van dit implementatieplan is een tool waarmee ziekenhuizen kunnen toetsen hoeveel dosis straling zij geven ten opzichte van de DRN’s voor kinderen.

Samenwerking

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de radiologen (NVvR), medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (NVMBR) en stichting Kind en Ziekenhuis. Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijn