Nieuwe modules bij richtlijn Herseninfarct en hersenbloeding

Er zijn twee nieuwe modules toegevoegd aan de richtlijn Herseninfarct en hersenbloeding. De eerste betreft het onderwerp organisatie van zorg, informatievoorziening en informatieoverdracht. De tweede module gaat over trombolyse met alteplase.

Organisatie van zorg, informatievoorziening en informatieoverdracht

De behandelmogelijkheden voor patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding in de acute fase zijn de laatste jaren flink toegenomen. Een deel van deze behandelingen kan alleen in centra plaatsvinden waar zowel intraveneuze trombolyse als endovasculaire trombectomie als behandeling worden toegepast, hetgeen leidt tot frequente overplaatsingen. Ook wordt de opnameduur in het ziekenhuis steeds korter en vindt revalidatie vaker poliklinisch plaats. Het is voor patiënten en naasten niet altijd duidelijk welke zorgverlener in welke fase van de behandeling de regie voert. Daarnaast geven patiënten en naasten regelmatig aan informatie te missen over de diagnose, oorzaak, behandeling/revalidatie en prognose van hun ziekte.  

De nieuwe module geeft aanbevelingen voor de organisatie van zorg voor deze patiënten. Deze aanbevelingen hebben als doel de zorg en informatievoorziening voor deze patiëntengroep te optimaliseren. Hierbij heeft de werkgroep zich specifiek gericht op de organisatie van zorg na de acute fase, dat wil zeggen de periode vanaf ontslag uit het ziekenhuis naar huis of een instelling voor revalidatie. 

Trombolyse met alteplase 

In de bestaande richtlijn wordt aanbevolen om patiënten met een herseninfarct zo snel mogelijk te behandelen met alteplase, in ieder geval binnen 4,5 uur. Er zijn nieuwe onderzoeken gepubliceerd over behandeling van patiënten later dan 4,5 uur na het ontstaan van de verschijnselen of als het begintijdstip niet bekend is (late window). Voor sommige patiënten kan de prognose daarmee aanzienlijk verbeterd worden. Alteplase is een optie als: 

  • de behandeling start binnen 12 uur na het begin van de verschijnselen of (als het begin niet bekend is) binnen 12 uur na het laatste tijdstip dat iemand zonder verschijnselen was (‘last seen well’); én 
  • er voldaan wordt aan specifieke selectiecriteria op aanvullend beeldvormend onderzoek. 

Samenwerking 

De modules zijn ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) in samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) en het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft dit traject begeleid. 

Bekijk de richtlijn