MijnIBDcoach wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019
Na een spannende avond waar de drie genomineerden nog één keer hun onderzoek mochten presenteren aan een volle zaal, is MijnIBDcoach van de maag- darm- leverartsen uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019. “We zijn ontzettend blij! Deze prijs is een erkenning voor het harde werk van ons hele onderzoeksteam”, reageerde onderzoeker Marin de Jong. Het onderzoeksteam won een 3D-geprinte bokaal en een geldbedrag, te besteden aan vakgerelateerde activiteiten.
De onderzoekers toonden aan dat het gebruik van telemonitoring bij patiënten met de chronische darmaandoening IBD leidt tot betere zorguitkomsten en aanzienlijk lagere zorgkosten. De Jong: ”Inmiddels is MijnIBDcoach al door 17 ziekenhuizen in gebruik genomen. Het is erg mooi om een succesvolle innovatie te mogen ontwikkelen die zo enthousiast wordt ontvangen, zowel door patiënten als zorgverleners.”
Grote impact
Peter Paul van Benthem, voorzitter Raad Wetenschap en Innovatie en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten, reikte de prijs uit; “MijnIBDcoach is een studie met grote impact, wetenschappelijk, maatschappelijk en op de individuele patiënt. Een relatief eenvoudige telemedicine tool maakt het mogelijk om de ziekteactiviteit bij patiënten met een chronische darmaandoening beter te monitoren. Dit leidt tot 36% minder polikliniekbezoeken, 50% minder ziekenhuisopnames, betere therapietrouw en een jaarlijkse kostenbesparing van 550 euro per patiënt, wat neerkomt op 44 miljoen euro per jaar. Het onderzoek scoorde goed op multidisciplinaire samenwerking, relevantie voor patiënten en het grensverleggend karakter. Maar wat de doorslag gaf, was de bewezen impact van MijnIBDcoach op de zorg, de mogelijkheden om de tool ook toe te passen op andere grote patiëntgroepen zoals reumapatiënten of hartpatiënten, en de opening die de tool geeft naar E-health in de anderhalve lijns zorg.”
Nominaties
Maar liefst 24 wetenschappelijke verenigingen hebben een onderzoek vanuit hun specialisme voorgedragen voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs. Een deskundige vakjury selecteerde uit deze voordrachten 3 nominaties. Naast de MijnIBDcoach studie waren dat:
- CAMELYON16 challenge van de pathologen. Een onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van metastasen bij borstkankerpatiënten.
- AMACING Studie van de radiologen, internisten en cardiologen. Een onderzoek naar het effect van toevoegen van vocht bij contrastmiddelen.
Over de Wetenschaps- en Innovatieprijs
De Federatie Medisch Specialisten heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs in het leven geroepen om innovatief onderzoek te stimuleren en een podium te geven. Meer informatie is te vinden op de pagina over wetenschapsprijs.