Medisch specialisten zetten netwerk patiëntveiligheid op

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) zet een netwerk op van medisch specialisten patiëntveiligheid. Hiermee wordt een veiligheidsprogramma van 93 ziekenhuizen (VMS) voortgezet. Dat project financiert de overheid sinds dit jaar niet meer. Medisch specialisten patiëntveiligheid zijn de artsen die in ziekenhuizen het eerste aanspreekpunt zijn voor alles rondom patiëntveiligheid. Via het landelijke netwerk kunnen medisch specialisten elkaar snel en makkelijk informeren en alarmeren bij (dreigende) missers in de zorg.

De OMS heeft patiëntveiligheid hoog op de agenda staan en ondersteunt medisch specialisten bij het verder verankeren van de patiëntveiligheid op de werkvloer. Het is ook een antwoord op toenemende eisen rond transparantie in de zorg. In het netwerk zitten straks alle medisch specialisten patiëntveiligheid die in de Nederlandse ziekenhuizen werken. Daardoor kunnen ze makkelijk en snel ervaringen uitwisselen, concrete resultaten delen en zorgen dat problemen sneller worden opgelost. Met als doel nog betere zorg voor de patiënt, leren van fouten en daardoor het voorkomen van fouten.

In het Algemeen Dagblad van maandag 25 februari 2013 licht Marjo Jager het netwerk uitgebreid toe. Jager is kinderarts en is in Nederland de eerste medisch specialist patiëntveiligheid. Ze is werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Dat ziekenhuis besloot onlangs een analyse van de calamiteiten sinds 2009 binnenkort op de website te publiceren. Jager zegt in het interview dat een dergelijke openheid nieuw is in Nederland en soms nog met argwaan wordt bekeken. "Calamiteiten in de zorg kennen altijd twee slachtoffers: patiënten en zorgverleners. Het is belangrijk om lering te trekken uit calamiteiten", aldus Jager tegenover het AD.