Medisch specialisten boos om plan voor verkorting opleiding

Het plan van zes politieke partijen om de opleiding tot medisch specialist te verkorten, heeft tot woede geleid bij specialisten. Ze vrezen dat de maatregel ten koste gaat van de kwaliteit.

Medisch specialisten zijn boos over de plannen van zes politieke partijen om de opleiding tot specialist te verkorten. Nu studeert een basisarts nog zes jaar om chirurg, internist of cardioloog te worden. Door die vervolgopleiding tot vier jaar te beperken, hopen de partijen 200 miljoen euro per jaar te besparen, zo blijkt uit de CPB-‘doorrekening’ van verkiezingsprogramma’s.

Het gaat om de plannen van VVD, CDA, SP, D66, CU en SGP. Volgens De Orde van Medisch Specialisten zal een kortere opleiding ertoe leiden dat er minder goede artsen worden afgeleverd. Bovendien deugt volgens de orde de onderbouwing van de verkorting niet.

“EU-norm stelt niets voor”

Tegenover het CPB noemen de partijen de verkorting van de opleiding ‘harmoniseren met EU-norm’. Die EU-norm is vier jaar, maar die norm stelt volgens de medisch specialisten niets voor: hij dateert uit 1975 en was bedoeld om te zorgen dat artsen konden verhuizen en werken binnen de Europese Unie. Zo kreeg elke specialist in elk Europees land, met zelfs de kortste opleiding, de mogelijkheid om elders te werken. Cardioloog Jan van Wijngaarden zegt namens de Orde: “Wij hebben een goede opleiding en doen er niet extreem lang over. In Duitsland en Engeland duurt de opleiding tot specialist zelfs zeven tot acht jaar.”

Voorstel voor grotere eigen bijdrage opleiding al gesneuveld

Een ambtelijke werkgroep van drie ministeries (Financiën, Volksgezondheid en Onderwijs) kwam eind mei met drie bezuinigingsvoorstellen om ruim 400 miljoen euro per jaar te besparen op de opleiding tot arts. Eén voorstel was de verkorting.

Een ander plan zorgde meteen voor veel ophef: jonge artsen in opleiding zouden voortaanzelf elk jaar 13.400 euro moeten meebetalen aan hun opleiding. Dat zou het Rijk een besparing van 80 miljoen euro per jaar opleveren. Maar jonge artsen-in-opleiding kwamen er massaal tegen in opstand. Onlangs zei demissionair minister Schippers tijdens een protestbijeenkomst van aio’s dat dat voorstel niet zou doorgaan. Het staat niet in de verkiezingsprogramma’s.

Zorgelijk, vonden de leden van de werkgroep, was wel dat ze geen zicht kregen op de manier waarmee de vele miljoenen euro’s voor de opleiding tot specialist worden besteed. “Het woord intransparantie moet ten aanzien van de UMC’s met hoofdletters worden geschreven”, zei de werkgroep over de academische ziekenhuizen. Zij organiseren, met acht universiteiten, die opleidingen. De opleiding vindt gedeeltelijk plaats in andere ziekenhuizen.

De Orde van Medisch Specialisten onderstreept dat zij óók vindt dat belastingbetalers moeten weten hoe dat opleidingsgeld besteed wordt. Van Wijngaarden: “Dat zouden wij ook graag weten.”