‘Less is more’: wat is het en hoe pak je het aan?
Door de toenemende zorgvraag en personeelstekorten staat de toegankelijkheid van de zorg onder druk. Daarom hebben de maag-darm-leverartsen een ‘Less Is More’ kennisagenda ontwikkeld. Het doel daarvan is het op een verantwoorde manier reduceren van minder effectieve zorg. Tijdens een bijeenkomst met bestuursleden, bureaumedewerkers en andere actieve leden van 19 wetenschappelijke verenigingen is gekeken hoe deze aanpak breder uitgerold kan worden.
Als het vermoeden bestaat dat bepaalde zorg niet of minder effectief is, wordt er vaak pas mee gestopt als dat daadwerkelijk aangetoond is. Dat proces kan wel 10 tot 15 jaar duren. Ondertussen stijgt de druk op de zorg en groeien de wachtlijsten. Daarom pakken de mdl-artsen het op een andere manier aan. Ze stoppen direct (op een verantwoorde manier) met zorg die minder effectief lijkt en evalueren vervolgens of dit een goede beslissing was. Deze Less is More aanpak is toepasbaar binnen alle specialismen in de medisch-specialistische zorg. Het kan helpen om de druk op de zorg te verlichten en op een zorgvuldige manier te komen tot steeds meer passende zorg.
Het doel van de brainstormavond was het gedachtengoed van het Less is More verder te verspreiden, de samenwerking op te zoeken en ideeën en onderwerpen te inventariseren die bij de wetenschappelijke verenigingen leven. En zeker ook met de wetenschappelijke verenigingen brainstormen over hoe je bij je achterban draagvlak kunt creëren voor het stoppen met minder effectieve zorg en hoe je die zorg op een goede manier kunt de-implementeren.
Vervolg
De komende tijd gaan het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en ZE&GG dit concept gezamenlijk met de wetenschappelijke verenigingen doorontwikkelen. Eerst bij een beperkt aantal verenigingen, later op grotere schaal. Dit najaar wordt een format ontwikkeld waarmee in 2025 bij wetenschappelijke verenigingen onderwerpen worden opgehaald die passen in deze gezamenlijke Less is more aanpak.
Lees het interview met mdl-arts Thijs Schwartz over de Less is more aanpak in ons SKMS e-zine.