Inspectie in actie tegen onjuiste informatie over corona door artsen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die evident onjuiste informatie gaven over het coronavirus aan hun patiënten of via sociale media. Of over het vaccineren daartegen. Dat meldt de inspectie in een bericht op haar website.

De inspectie schreef zo’n tien keer dat een sanctie - zelfs via het tuchtrecht - kan volgen als de arts zou doorgaan met het verspreiden van zulke onjuiste informatie. Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties. De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep.

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem: ‘Wij staan voor goed wetenschappelijk onderbouwde informatie die de basis is van al onze richtlijnen, adviezen, handreikingen en leidraden over COVID-19. Deze adviezen zijn openbaar en vinden hun weg naar organen als het OMT en de Gezondheidsraad.’ De Federatie steunt de inspectie bij het aanspreken van artsen die desinformatie verspreiden. Van Benthem: ‘Als artsen verschillende meningen, visies en opvattingen hebben dan hebben we daar met elkaar een goed debat over. Maar als artsen bewust onjuiste informatie over het coronavirus aan patiënten verstrekken kunnen de gevolgen daarvan onnodig groot zijn. Ik hoor van collega-artsen verhalen over patiënten die in het ziekenhuis liggen met een ernstige corona-infectie en zelfs dan nog niet geloven dat ze corona hebben. Ik ben arts geworden om patiënten te helpen en dat geldt voor alle dokters, maar dat wordt ons door alle desinformatie steeds moeilijker gemaakt. Terwijl we daarmee ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Daarom vind ik het de morele plicht van artsen om betrouwbare informatie te blijven delen.’

Lees het nieuwsbericht op de website van de IGJ