'Individualiseren draait om solidariteit met je collega's'
Als (aankomend) medisch specialist word je bijna dagelijks geconfronteerd met maatschappelijke ontwikkelingen en technische vooruitgang. De zorg - en daarmee jouw vak - verandert razendsnel. Meer dan ooit geldt: opleiden is vooruitzien. Tijdens het MMV-congres op vrijdag 9 december krijg je praktische handvatten en concrete informatie die je hierbij helpen.
Het MMV-congres is al jaren een begrip onder opleiders en opleidingsondersteuners. Maar ook voor aios is er veel te doen en te leren. Zo wordt speciaal voor hen de Individualiseringscarrousel georganiseerd.
Deze individualiseringscarrousel is een initiatief van De Jonge Specialist (DJS) en project RIO. Thomas Schok, aios chirurgie en vicevoorzitter van DJS en lid van de projectgroep RIO, licht toe: “Alle aios krijgen ermee te maken: de individualisering. Wacht je af wat er over je heen komt? Of pak je de regie? Want dat kan! Iedereen is zijn weg nog aan het zoeken. Bijvoorbeeld als je stage wilt lopen, maar je opleider zegt nee. Laat je het er dan bij zitten of zoek je naar een oplossing? Kun je het als groep oplossen, bijvoorbeeld door samen eventuele gaten in het rooster op te vangen, zodat je collega die stage wel kan doen? Of denk eens aan een uitwisseling met een aios uit het ontvangende ziekenhuis. Zaak is dat je zelf gaat kijken wat jíj kunt doen om ervoor te zorgen dat je een goede medisch specialist wordt met een interessant profiel voor de arbeidsmarkt.
In de carrousel krijg je daar handvatten voor en kun je aan de slag met de gevolgen van de individualisering op jouw opleiding. Dan overkomt het je niet, maar ben je voorbereid en kun je leunen op een plan voor jouw toekomst.“
Andere workshops en flitstrainingen vanuit het Federatieproject Individualisering Opleidingsduur:
- De aios en zijn/haar IOP
- Carrousel Individualiseren
- EPA’s
- Bekwaam verklaren
- Regie nemen voor opleiders
- Evidence Based Opleiden
- Kostprijs en herinrichting
- Scribes en regionalisering
- Flitstraining Het Opleidingsgesprek
- Flitstraining Het portfolio anno 2016