Implementatiekaart: Van spreekkamer naar leefstijlinterventie

Leefstijlbegeleiding helpt ziektes, complicaties of medicijngebruik voorkomen of verminderen en draagt daarmee bij aan de juiste zorg op de juiste plek. Met de implementatiekaart ‘Van spreekkamer naar leefstijlinterventie’ geven de Federatie Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zorgverleners zoals medisch specialisten en verpleegkundigen handvatten om patiënten sneller binnen en buiten het ziekenhuis de juiste leefstijlbegeleiding te bieden.  
 
Zorgverleners moeten patiënten die leefstijlbegeleiding nodig hebben, snel kunnen doorverwijzen naar een collega met de juiste expertise. Hiervoor is een netwerk van professionals binnen en buiten het ziekenhuis noodzakelijk en de implementatiekaart bevat een stappenplan om zo’n netwerk in te richten. Zo moet het ziekenhuis zorgverleners faciliteren bij het opzetten multidisciplinaire projectteams rondom diverse soorten leefstijlbegeleiding door bijvoorbeeld een projectleider aan te stellen.

Praktijkvoorbeelden

Daarnaast wordt er in de implementatiekaart verwezen naar diverse praktijkvoorbeelden, zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat een projectleider ‘Alcoholproblematiek’ heeft aangesteld, het Ziekenhuis Gelderse Vallei waar medisch specialisten rokers verwijzen naar een stoppen-met-roken-consulent, en het Slingeland ziekenhuis waar vanaf de afdeling vaatchirurgie verwezen wordt naar een lokale beweegmakelaar.