Herziening richtlijn Prikkelbaredarmsyndroom

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een aandoening die goed in de eerste lijn gediagnosticeerd, behandeld en begeleid kan worden. Zowel de NHG standaard als de multidisciplinaire richtlijn op dit onderwerp zijn herzien. Zo vinden zowel de huisartsen als de specialisten betrokken bij de behandeling en begeleiding van PDS-patiënten, heldere en op elkaar afgestemde informatie. Op die manier kunnen zij beter samenwerken om deze patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen. 

Kenmerkend voor PDS zijn de terugkerende episodes van buikpijn die samenhangen met veranderingen en/of wisselingen van het ontlastingspatroon. Nieuw in de richtlijn is de aanbeveling dat zorg voor patiënten met prikkelbaredarmsyndroom in de eerste lijn thuishoort. De tweede lijn heeft hierin een beperkte consultatieve en ondersteunende rol. De diagnose PDS kan gesteld worden op basis van het typische klachtenpatroon (positieve diagnose) en niet op basis van aanvullend onderzoek. Daarbij bevat de richtlijn het advies aan huisartsen om een calprotectinetest in te zetten bij patiënten bij wie er op basis van niet-acute, recidiverende diarree een verhoogd risico bestaat op inflammatoire darmziekten. Het verrichten van coloscopieën is niet zinvol bij patiënten met PDS zonder alarmsymptomen en een negatieve feces calprotectinetest. 

Overzichtelijke tabel met behandelmogelijkheden

De richtlijn besteedt ook ruim aandacht aan het beleid, waarbij het doel is om de patiënt gerust te stellen en de hinder die de patiënt door PDS-klachten ondervindt te verminderen. In de Richtlijnendatabase staat een overzichtelijke tabel waarin de verschillende behandelingen staan samengevat. Daarnaast is er aandacht voor voeding in het ontstaan en in de behandeling van PDS-klachten.  

Podcast 

Op 6 december verschijnt er een Huisarts&Wetenschap podcast over dit onderwerp. Hierin praten huisarts Otto Quartero en MDL-arts Ad Masclee je in 20 minuten bij over de herziening en belangrijkste aandachtspunten. De podcast is te vinden op Spotify via de zoekterm huisarts podcast. 

Bekijk de richtlijn